eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Érdemes előre készülni: kevés az oltóanyag

Érdemes előre készülni: kevés az oltóanyag

Hiánycikk az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nem először fordul ez elő. Bár az oltóanyagért fizetni kell, az utóbbi időben egyre több szülő kéri háziorvosától.

A B törzs elleni védőoltás iránti igény – a magas ár ellenére – jelentősen megnövekedett, miután a szülők elfogadták, hogy ugyanannyira fontos, mint más vakcinák. Tavaly tél óta visszatérő probléma, hogy a védőoltás hiánycikknek számít, a megérkező újabb szállítmány gyorsan elfogy.

Ez a csecsemőkorú gyermekek szüleinek okoz a legnagyobb gondot, hiszen nekik sűrűbben kell beadni az oltóanyagot. Nagy baj nincs, ha kicsit csúszik a beadás, hiszen az első adagnál is kialakul az ellenállás, az ismétlésre biztonság kedvéért van szükség. Sokkal nagyobb probléma, ha nem kezdik el a vakcina adagolását, ahogy az is, ha később nem pótolják az megkésett oltást – figyelmeztet a gyermekorvos. 

„Magyarországon a megbetegedések 99 százalékáért – fele-fele arányban – a B és C törzs felelős”. Az utóbbi elleni vakcina régóta forgalomban van, és néhány éve ingyenessé is vált csecsemők számára.

A betegségre leginkább fogékonyak az újszülöttek és a tinédzserek – tette hozzá az egyesület elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×