eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor szerint Magyarország Európában ma a legbiztonságosabb országok egyike - a nap hírei

Megemelte a kormány egymilliárd forinttal a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét. Németországban jövő héten kezdené meg a tárgyalásokat a kormányalakításról a liberálisokkal és a Zöldekkel a keresztény pártszövetség.

Orbán Viktor szerint Magyarország Európában ma a legbiztonságosabb országok egyike, köszönhetően jó rendőreinek. A miniszterelnök a Hősök terén, 227 rendőr tiszthelyettes ünnepélyes eskütételén és a rendőrség új szolgálati járműveinek szemléjén azt hangsúlyozta, hogy Európában a következő években a biztonság lesz a legnagyobb érték.

Magyar indítvány alapján sürgősségi politikai vitát tart az ukrán oktatási törvény módosításával kialakult helyzetről csütörtökön az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőivel és Kárpátalja kormányzójával egyeztet az ukrán oktatási törvény hatásáról.

Csatlakozik a kormány beszállítófejlesztési programjához a Siemens. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a vállalat az egyik legnagyobb német befektető, és tevékenységével hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez. Dale A. Martin elnök-vezérigazgató kiemelte, az együttműködéssel további lehetőség nyílik a magyar kis- és középvállalkozások számára, hogy kapcsolódjanak a Siemens beszállítói láncához.

Megemelte a kormány egymilliárd forinttal a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét. Az egészségügyért felelős államtitkár közölte: erre a célra már összesen 2 milliárd 250 millió forint áll rendelkezésre. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: jelenleg 300 körüli a tartósan betöltetlen praxisok száma az országban.

A párbeszéd fontosságára figyelmeztetett a fogyatékosságügyi politikában a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén úgy fogalmazott: a folyamatos egymásra figyelés, a kommunikáció fenntartása a munka alapvető feltétele.

Németországban jövő héten kezdené meg a tárgyalásokat a kormányalakításról a liberálisokkal és a Zöldekkel a keresztény pártszövetség. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke azután beszélt erről, hogy a két testvérpárt lezárta a menekültekről szóló belső vitáit.

Ingyenes internet-elérési pontok létrehozását finanszírozza Európa-szerte az unió. Az Európai Tanács által most jóváhagyott javaslat szerint 2020-ig mintegy 6 ezer, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen épülnek ki hotspotok a közösségi élet helyszínein.

A viselkedési pénzügyeket kutató amerikai Richard Thaler kapta az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint a Chicagói Egyetem professzora a döntéshozatali mechanizmus viselkedés-lélektani és gazdasági aspektusai közötti kapcsolatok feltárásával érdemelte ki az elismerést.

Meghalt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, életének 84. évében, október 6-án. A rendező közreműködött a Lúdas Matyi, a Szaffi, Az erdő kapitánya című filmek elkészítésében. A Mézga-család, majd a Dr. Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×