eur:
394.32
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Lázár: a Bazilikánál nagyobb épületre nincs szükség

Lázár: a Bazilikánál nagyobb épületre nincs szükség

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a MOL 120 méteres budai toronyháza tájseb lesz, de a kormány nem tudja megakadályozni a felépítését, mert az engedélyezés az önkormányzat hatásköre. Herczeg Zsolt összeállításából megismerhetik a volt főépítész és a tervező álláspontját is.

Az olajtársaság Mol Campus néven 120 méteres, 28 emeletes, 83 ezer négyzetméteres, 2500 munkaállomásos, kilátóterasszal ellátott toronyházat épít a Kopaszi-gáton – mondta Hernádi Zsolt, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

A cégvezető az InfoRádiónak azt mondta, az épület a hozzá tartozó infrastruktúrával a MOL tulajdona lesz, és a vállalat saját finanszírozásából fog felépülni.  

Schneller István, Budapest volt főépítésze az Index Urbanista nevű blogján bírálta a toronyház építésének tervét. A szakember úgy fogalmazott, hogy a beruházást erőből nyomták át a fővároson, és közben nem vették figyelembe a szerkezeti és városképi adottságokat. Schneller István szerint a mini felhőkarcolók építése ma már nem korszerű ötlet, és a Mol Campus, mivel irodaház lesz, nem válik majd jellé, hiszen nem jelenít meg közösségi funkciót, illetve nem illeszkedik a tájba. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyetért a volt főépítésszel. Lázár János a Kormányinfón a magánvéleményét mondta el a toronyházról.

„Budapesten a Bazilikánál nagyobb épületre nincs szükség” – indokolta a miniszter, miért nem támogatja a terveket. Mivel önkormányzati hatáskörről van szó, így az engedélyezés a kerület és a főváros dolga – tette hozzá a tárcavezető.

A toronyház tervezője, a londoni Fosters and Partners stúdióvezetője, Nigel Dancey a válasz.hu-n megjelent exkluzív interjúban azzal védte meg a beruházást, hogy nem hágtak át semmilyen szabályozást, és ők

építészek, nem pedig várostervezők.

Márpedig az utóbbiakon múlik, hol engednek magasházat és hol nem.

A Mol Campus alapkövét a tervek szerint jövőre teszik le, az építkezést pedig legkésőbb 2021-ben fejezik be. Ez lesz Budapest legmagasabb épülete, kétszer akkora, mint a 96 méteres magas országház, és az ugyanolyan nagy Szent István Bazilika.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×