Újabb érdekes fordulat az élelmiszerbotrányban

InfoRádió
2017. október 5. 07:12
Az uniós tagállamok harmadát érinti az eltérő minőség problematikája. Nemrég egy litván vizsgálat derített fényt arra, hogy a piacukra szánt áruk hetven százaléka silányabb, a minap pedig a második körös szlovák vizsgálat is alátámasztotta, hogy a nyugati boltokba minőségibb termékek kerülnek, mint hozzájuk.

Újabb termékeknél fedeztek fel minőségbeli eltéréseket a szlovák ellenőrök. Északi szomszédunknál az idén második alkalommal hasonlították össze a multinacionális élelmiszergyártók nyugati piacokon és a hazai boltokban kapható termékeit - írta a Magyar Idők.

A lap felidézte: a visegrádi országok, valamint Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Románia és Litvánia képviselői a napokban Pozsonyban tárgyaltak az eltérő minőség kérdéséről. Gabriela Matecná szlovák agrárminiszter az Aktuality.sk beszámolója szerint a találkozót követően jelezte, a probléma mára az uniós tagállamok harmadát érinti. Elmondta: a litván vizsgálatok szerint az országukban kapható áruk hetven százaléka silányabb a nyugatiaknál, ez is jelzi, hogy a közép-európai régión is túlmutat a probléma. A tárcavezető szerint a tárgyalás egy koalíció kezdete, az érintett tagállamok a gyártókra és az európai intézményekre együttesen gyakorolnak nyomást annak érdekében, hogy felszámolják a tisztességtelen gyakorlatot.

Ha nem kapnak megfelelő válaszokat a gyártóktól, tovább növelik ezt a nyomást.