eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Ismét magyar kötődésű a Google nyitólapja

Ismét magyar kötődésű a Google nyitólapja

Száz évvel ezelőtt ezen a napon született Szabó Magda, a magyar irodalom egyik legkedveltebb és legtöbbet fordított szerzője. A jeles alkalomra még a Google is megváltoztatta magyarországi főoldalát.

Szabó Magda pályafutását költőként kezdte, majd 1958 után kezdett regényeket és drámákat írni. Az első sikereket a Freskó és Az őz című regények hozták számára. Önéletrajzi ihletésű regényei – az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise saját és szülei gyermekkorát mutatják be.  Egyes műveiben a női sorsokkal és kapcsolataikkal foglalkozik, ilyen például a Danaida vagy a Pilátus. Regényei számos nyelvre lefordítva más országokban is megjelentek.

Az Ajtó című regényből Szabó István filmet készített Helen Mirren főszereplésével.

Az évfordulóra a Google ideiglenesen lecserélte logóját, ezzel tisztelegve a magyar irodalom nagy alakja előtt.

Szabó Magdára emlékező grafika az írónő Az ajtó című regényére utal. A bal oldalon a regény egyik főhőse, Szabados Magda írónő látható, jobbra pedig a szomszédjában lakó Szeredás Emerenc.

Nem először fordul elő, hogy az internetes vállalat hasonló módon emlékezik meg fontos eseményekről vagy jeles személyekről, az viszont ritkaság, hogy magyar vonatkozása van az időszakos emblémának. Ezeken a különleges napokon a hagyományos feliratot egy úgynevezett doodle grafika helyettesíti. A Google azt is lehetővé teszi, hogy a korábbi illusztrációk között böngészhessünk.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×