eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lázár: szürreális események zajlanak a magyar politikában

Lázár: szürreális események zajlanak a magyar politikában

A kormány segít a Czeglédy-ügyben károsult diákokon, de nem tervezi, hogy módosítja a felsőoktatási és a civiltörvényt a brüsszeli eljárás hatására – hangzott el a századik Kormányinfón. Lázár János a tervezett felhőkarcolóról és a lex Heinekenről is beszélt.

A kormány nem tervezi a felsőoktatási és a civiltörvény módosítását sem, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegéi eljárást indított a jogszabályok miatt – mondta Lázár János. Brüsszel szerdán jelentette be, hogy második szakaszába léptette a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, és Budapestnek mostantól egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a több szempontból is aggályosnak tartott törvényt, különben az Európai Bírósághoz fordul. A felsőoktatási törvény módosítása ügyében a brüsszeli testület pontosításokat kér a már korábban kifogásolt jogszabállyal kapcsolatban, amelyre a kabinetnek két hete van válaszolni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a kormány szakértői szinten vizsgálja a Közép-Európai Egyetem (CEU) és a New York-i Bard College közötti megállapodást. Ha az egyetem megfelel az előírásoknak,akkor elhárulnak az akadályok a további működése elől.

Segíthetnek a diákoknak

Lázár János bejelentette: a kormány vizsgálja a Czeglédy-ügyben károsult diákok megsegítésének lehetőségét. Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, vizsgálja meg a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) kérését a Czeglédy-ügyben, és lehetőség szerint segítsenek a károsult diákoknak A DiákÉSZ levélben fordult Orbán Viktorhoz és Kövér László házelnökhöz azért, hogy segítsék a Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő cége által megkárosított diákok állami kártalanítását, valamint segítsenek visszaállítani a közbizalmat az iskolaszövetkezeti piac iránt. Azt nem tudta megmondani a tárcavezető, hogy mekkora összeggel segíthet a kormány.

Beszélt arról is, hogy az orvosi praxisok támogatására további egymilliárd forintos keretet hagytak jóvá. Az a cél, hogy a mostani 600-700 üres praxis a felére csökkenjen. Ha kell, ehhez további összeget juttat a kormány – emelte ki.

Nem támogatja a felhőkarcolót

Lázár János szerint a MOL tervezett, 120 méteres felhőkarcolója tájseb lenne Budapesten. Úgy vélekedett, a Bazilikánál nagyobb épületre nincs szükség a fővárosban. Nem véletlenül nem építettek ilyet korábban, és azt gondolja, hogy továbbra se épüljenek nagyobbak.

Az, hogy nincs magasépület Budapesten, az érték, kincs, és ennek a megtartása előnyt jelent – hangsúlyozta, hozzátéve, h véleményét elküldte Tarlós István főpolgármesternek is.

A Kopaszi-gátra tervezett épület engedélyezése nem a kormány, hanem az önkormányzat hatásköre

- hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki örülne annak, ha konszenzus születne az ügyben.

Lázár János beszélt a lex Heinekenről is. Mint mondta, az EU bizottságának előzetes álláspontja szerint nem jogellenes tiltani a termékeken megjelenő önkényuralmi jelképeket, ennek ellenére nem tartja esélyesnek, hogy még az idén törvénymódosítás szülessen.

A menekültgyerekek meghiúsult őcsényi üdültetéséről azt mondta, felelőtlenek voltak azok a szervezetek, amelyek nem a magyar államhoz fordultak segítségért az ügyben, hanem egy kistelepülés panzióját választották gyermektáboroztatásra. Inkább a magyar államhoz kellett volna fordulni, amely biztosan tud segíteni, ezt az Erzsébet-táborok működése is bizonyítja - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem támogatja az Európai Ügyészség felállítását, azt mondta: elvi kérdésről van szó, Magyarország azért ellenzi ezt, mert több hatáskört nem akar Brüsszelnek adni.

Egy segélyprogram részeként Vietnamban megvalósítandó onkológiai centrum ügyében a miniszter azt mondta: a kormány igyekszik az ENSZ és más nemzetközi szervezetek programjaiban részt venni, s évről évre felülvizsgálja, hogy melyekre van szükség. Hozzátette: az elmúlt időszakban 500 milliárd forintot fordítottak haza egészségügyi fejlesztésekre, ugyanakkor mindig van olyan szám, aminél lehet többet költeni.

Faggatták arról is, hogy Magyarország 2021 után új, hosszú távú gázszállítási megállapodást köt a Gazprommal. Mint mondta, ezt alapos számítások előzték meg, Magyarországnak az orosz gáz a legolcsóbb és üzembiztosan elhozható. Utalt arra, hogy 4 millió háztartás gázzal működik, ha nem akarják, hogy azok fűtés nélkül maradjanak, akkor jó, ha hosszú távú szerződés van.

"Túl van habosítva"

A minisztert kérdezték Simicska Lajos veszprémi akciójáról, de azt mondta, hogy Orbán Viktor a kormányülésen nem hozta szóba a történteket. Ahogy arról sem beszéltek, hogy Botka László visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől. „Elég szürreális események zajlanak a magyar belpolitikában” - foglalta össze.

Ismét szóba került Lázár János politikai jövője, vagyis az, hogy korábban többször megemlítette, 2018-tól a miniszteri poszt helyett választókerületében dolgozna. Úgy fogalmazott, túl van habosítva ez a történet, és nem kívánt találgatásokkal foglalkozni.

Azt, hogy mit mondott Lázár János a nyugdíjprémiumról, ide kattintva olvashatja el.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×