eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Gigantikus területen gazdálkodnak az ország új nagybirtokosai

Az LMP országgyűlési képviselője szélsőségesnek tartja a magyarországi nagybirtokrendszert, mert, mint azt szerdai tájékoztatóján elmondta: a harminc legnagyobb agrárérdekeltség majdnem akkora területen gazdálkodik, mint amekkora Luxemburg.

"Nem azé a föld, aki megműveli, hanem azé az ország, akié a föld" - fogalmazott Sallai R. Benedek, aki szerint az oligarchák mondják tollba a jogszabályokat és a támogatáspolitikát is, amelynek eredménye, hogy az állam számukra biztosítja a bérbe adható termőföld túlnyomó többségét.

Sorolva az általa visszásnak tartott adatokat, azt mondta:

  • Csányi Sándor érdekeltségei nagyobb területen gazdálkodnak, mint Málta,
  • eközben a mintegy 180 ezer termelő 90 százalékának mindössze néhány hektár jut.
  • A tíz legnagyobb magyarországi agrárcég által használt föld nagysága nagyobb, mint Andorra,
  • Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek mérete pedig San Marino nagyságát haladja meg.

"Ennyi erővel csinálhatnak egy saját országot, a probléma az, hogy már megcsinálták" - fogalmazott.

A képviselő hazugságnak nevezte Bitay Márton, az agrártárca államtitkárának állítását, miszerint 30 ezer kisgazdálkodó vett volna területet a földprivatizáció során, mert mint mondta, a ténylegesen vásárlók száma alig 3200, ha levonja a jogi személyiségeket vagy az egy háztartásba bejelentett embereket.

Kijelentette: a kormány az agrárkamarát is "bekebelezte", amely már nem a gazdálkodók, hanem a kabinet érdekeit védi, a Szél-kormány ezért első intézkedései között fogja megszüntetni a kötelező agrárkamarai tagságot.

Korábban a Sallai R. Benedek által összegyűjtött számokat egy látványos infografikán hasonlította össze a Népszava az egykori főúri nagybirtokosi rendszerben létező földtulajdonokkal. 

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×