eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szél Bernadett az LMP miniszterelnök-jelöltje

Új irányra, új politikára és új vezetőkre van szüksége az országnak Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint, akit szombaton miniszterelnök-jelöltté választott a párt kongresszusa.

Szél Bernadett a megválasztását követően megtartott beszédében a változások legnagyobb akadályának nem a Fidesz-kormányt, hanem az emberek reménytelenségét és elkeseredettségét nevezte, és azt üzente a politikából kiábrándultaknak: az LMP már bizonyította, hogy képes újraírni a politika szabályait.

"Nem azért akarok miniszterelnök lenni, hogy a rendszerváltás pártjai által lefektetett szabályok szerint kormányozzak, hanem azért, hogy átírjam ezeket a szabályokat" - jelentette ki. Azt ígérte: a Szél-kormányban nem lesznek "újracsomagolt" politikusok, üres ígérgetések a választások előtt, sem oligarchák és "aljas alkuk".

A magyar nők mindenre alkalmasak - szögezte le Szél Bernadett üzenve azoknak, akik megkérdőjelezik, hogy nőt kellene az ország miniszterelnökévé választani.

Kijelentette azt is: akik már eddig is kiüresítették az együttműködés fogalmát és fél évvel a választások előtt mandátumbecslésekkel és közvélemény-kutatásokkal jönnek, nem akarnak változtatni a jelenlegi irányon.

Szerinte a kormányoldal is mindent megtesz, hogy erőtlennek mutassa az ellenzéket - "úgy csinálnak, mintha nem lenne ellenfelük" -, de az LMP kongresszusa ezen változtatott jelöltté választásával. "Túl akarunk lépni azokon, akik jobbról és balról is átvertek minket, de sokszor egymást is" - hangoztatta.

Az LMP nem a hatalom átmentését vagy mandátumok elosztását tartja fontosnak, hanem azt, hogy elég erős legyen küldetése teljesítéséhez, Magyarország megújításához - folytatta, majd értékalapú, a magyar nemzet érdekét szolgáló együttműködés fontosságáról beszélt.

Programjukról szólva a tisztességes bérek biztosítását tartotta legfontosabbnak, de leszögezte azt is: Paks II-re semmit sem fognak költeni. Az élelmiszer hazai megtermelését is előtérbe helyezte, de kiemelten szólt az oktatás kérdéséről is. Egy "jövőalapot" kell létrehozni - fogalmazott - , fontosnak tartva, hogy a források 20 százaléka az oktatásra fordítódjék.

Önálló egészségügyi minisztériumot és a társadalombiztosítási alapok függetlenségének visszaállítását is ígérte, a külpolitikáról pedig azt mondta: Magyarország jó szövetséges és erős ország lesz, a Szél-kormányban pedig működni fog egy "barát-ellenség felismerő rendszer".

Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke az egyre növekvő reménytelenséget, a korrupciót, valamint a populizmust, a hazugságokat nevezte a legyőzendő fenyegetéseknek. Szerinte a jelenlegi kormányt nem elég bírálni, "vádiratot kell összeállítani" ellene, és nem azt kell a fő szlogenné tenni, hogy "ahol munka van, minden van", hanem azt: "ahol tudás van, minden van".

A beszédek után zárt üléssel folytatódott a kongresszus.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×