Nagyot fordul az időjárás, hihetetlen, mi közelít

InfoRádió
2017. szeptember 28. 16:27
Az Amerikában pusztító hurrikánok térségünk időjárását is befolyásolják, már tudják, mikor ér ide és mi lesz a hatás.

A hurrikán még Írországig sem fog hurrikánként eljutni, ugyanis mérsékelt égövi ciklonná alakul az Atlanti-óceán északi részein. A ciklonok maradék nedvessége ér majd el a Brit-szigetek fölé, majd az ott lévő ciklonnal egyesülve kerülhet Közép-Európa és Magyarország fölé. Tehát nem maga a hurrikán ér el idáig, hiszen az Nagy-Britanniáig sem jut el - magyarázta az InfoRádióban Mesterházi András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A Brit-szigetek fölött a jövő hét elején örvénylő ciklon alapesetben el sem jutna Közép-Európáig, így viszont, hogy belekerül a ciklonokká szelídült hurrikán nedvessége, a hidegfront eljut fölénk.

"Kedden érkezik egy markánsabb hidegfront, de nagy mennyiségű, 10 millimétert meghaladó esőre nem kell számítani, a várakozások szerint 5 milliméter alatt marad a keddi csapadék mennyisége" - hangsúlyozta Mesterházi András, hozzátéve, hogy csak kedden lesz esős idő. 

"Hétfőn még nem kell esőre számítani, az ország döntő részén délutánig-estig derült idő várható, csak kevés fátyolfelhő lesz az égen. Szerdán pedig a hidegfrontot követően szeles, felhőátvonulásos, jellemzően csapadékmentes időre kell készülni, csak egy-egy futó záporra kell majd készülni. A csütörtök-péntekről pedig még nem tudunk nyilatkozni, mert időben messze van" - mondta a meteorológus. 

Kedden-szerdán hatalmas, viharos széllökésekre nem kell számítani, legfeljebb megerősödhet kedden a déli, délnyugati, majd szerdán az északnyugatira forduló szél. A legerősebb széllökések az 55 km/h sebességet érhetik el, viharos széllökésekre jelenleg nem számítanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Esőt hoznak nekünk is a hurrikánok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást