eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tesco-sztrájk: a neheze még csak most jön

Tesco-sztrájk: a neheze még csak most jön

A Tesco és a szakszervezetek között az egyik követelésről megállapodás születhet, de hamarosan a jövő évi bérekről is egyeztetni kell, ami nem ígérkezik könnyűnek.

Hétfőn folytatódnak a tárgyalások a Tesco és az érintett szakszervezetek között a bérekről és a létszám alakulásáról A Tesco beleegyezett abba, hogy szeptember 1-től visszamenőleg, a legkisebb keresetű dolgozók bérét bruttó 179 ezer forintra emeli. Ez a béremelés 10 ezer embert érint. A 15 százalékos létszámbővülésre vonatkozó szakszervezeti követelés nem valósul meg, ebben a témában további egyeztetésre van szükség.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Sáling József a 24.hu-nak a létszámbővítésről elmondta: remélik, hogy erre lesz lehetőség 10 és 30 százalék közötti mértékben, de ezt boltokra lebontják. Az viszont nem biztos, hogy a lánc fel is tud venni új dolgozókat, ez a munkaerőhiányos környezetben kérdéses.

Mivel terv szerint mennek a tárgyalások, így most nincs ok sztrájkra,

a sztrájkkészültség azonban megmaradt.

Sáling beszélt arról is, hogy az igazi bértárgyalás még csak ezután következik, a jövő évi bérekről. Erre október végén, november elején kerülhet sor. Január elsejétől ugyanis bruttó 181 ezer forint lesz a bérminimum – a Tescónál pedig a kiharcolt újabb emeléssel már most bruttó 179 ezer forint a legkisebb bér. A szakszervezet azt viszont elfogadhatatlannak tartaná, ha jövőre csak 2 ezer forintot emelne a lánc.

Azt szeretnék elérni, hogy 20 ezer forinttal növekedjen a cégen belül a legkisebb bér, vagyis 199 ezer forintra.

Tavaly félévkor még 129 ezer forint volt a legkisebb bér az áruháznál, vagyis ez másfél éves szinten elég jelentős, több mint 50 százalékos emelés lenne.

Kérdés, hogy az áruházlánc ebbe belemegy-e, vagy megint spórolni akar. Mert annyi bűne volt a Tescónak, hogy túl sokat spórolt a létszámmal – mondta Sáling. Ezzel arra utalt, hogy bár a Tesco két év alatt 8,3 milliárd forintot költött a legkisebb bér emelésére (ez 12500-13000 embert érint), a bértömeg a létszámcsökkenés miatt nem változott, ugyanúgy 40 milliárd forint körüli összeget tett ki. 

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×