eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán Viktor: Németországban és Közép-Európában lesz az európai gazdasági növekedés középpontja - a nap hírei

Kompromisszumos megoldást javasol a római-parti védmű megépítésére a 3. kerületi polgármester. Új uniós menekült-áttelepítési rendszerre tett javaslatot az Európai Bizottság.

A kormányfő szerint a következő 15-20 évben Németországban és Közép-Európában lesz az európai gazdasági növekedés középpontja. Orbán Viktor a Szingapúrban rendezett szingapúri-magyar üzleti fórumon úgy fogalmazott: a közép-európai régióban van a jövő.

Kiemelt feladatnak tartja az innovatív magyar startup vállalkozások nemzetközi piacra kerülésének segítését a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a dél-kelet ázsiai államban rendezett szingapúri konferencián hangsúlyozta: Magyarország számos lépést tesz azért, hogy a termelésben és a szolgáltató ágazatokban minél magasabb részarányt képviseljenek a modern technológia adta megoldások.

Kompromisszumos megoldást javasol lakossági felmérések alapján a római-parti védmű megépítésére a 3. kerületi polgármester. Bús Balázs az InfoRádiónak elmondta, hogy ez a nyomvonal is a Duna-parton, de feljebb, a kerítések mentén húzódna, így a part természet közeli állapota megmaradna. A Fővárosi Közgyűlés megerősítette korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát a római-parti védműről.

Nyílt pályázaton értékesítik a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központot, erről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A csaknem 13 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan legalacsonyabb vételára a tervezet szerint 11 milliárd forint.

Az érintett ellenzéki pártok többsége kész tárgyalni az MSZP-vel a közös választási indulásról - jelentette ki a szocialista párt elnöke. Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: eddig egyértelműen csak a Momemtum zárkózott el, az LMP pedig együttműködésről nem, csak szakpolitikai kérdésekről egyeztetne. A MSZP elnöke a pártok mellett civil szervezeteket és érdekképviseleteket is szeretne bevenni a választási szövetségébe.

Az LMP 9 százalékos adót róna ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore számlákra utalják nyereségüket, az így befolyt bevételt pedig béremelésre fordítaná a párt. Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese százmilliárd forintos nagyságrendűre becsülte az így beszedhető összeget. A politikus szerint Magyarország hosszú távú felemelkedése attól függ, hogy tartósan emelkednek-e a bérek.

Csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottak száma a június és augusztus közötti időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal közölte: a három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 195 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,2 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 444 ezer volt, 58 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Nagyot ugrott előre a Mol egy nemzetközi energetikai rangsorban. Az olajtársaság 150 hellyel került előrébb, a 65.-re a legjobbakat felsoroló globális energetikai Top 250-es rangsorban. A lista a legnagyobb cégek pénzügyi eredményei alapján alakul ki, a cégvagyont, a bevételeket, a nyereséget és a befektetett tőke megtérülését vizsgálva.

Új uniós menekült-áttelepítési rendszerre tett javaslatot az Európai Bizottság, amely a következő két évben legalább 50 ezer, nemzetközi védelemre szoruló ember áthelyezését biztosítja Európában. A bizottság azt is jelezte, hogy a Törökországból és a Közel-Keletről történő áttelepítések folytatása mellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni az Észak-Afrikából és Afrika szarváról érkező kiszolgáltatott emberek áthelyezésére.

A brüsszeli bizottság kezdeményezte, hogy Románia és Bulgária is legyen a schengeni övezet teljes jogú tagja. A testület migrációs politikáért felelős tagja elmondta azt is, hogy nem javasolják a schengeni övezeten belüli határellenőrzések fenntartását.

Kerítést épít a Krím szárazföldi határán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Az 50 kilométernyi, több mint két méter magas kerítést az év végéig húzzák föl. Oroszország 2014 márciusában annektálta az addig Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.

Katonákat küld a kurd irányítás alatt álló Kirkuk térségébe Irak. A haderő feladata átvenni az ellenőrzést az olajmezők felett. A kurd függetlenségről hétfőn tartott népszavazáson összességében a lakosság több mint 90 százaléka igennel voksolt. Bagdad nemzetközi légi blokádot helyezett kilátásba, ha az autonóm terület nem tesz eleget a követelésnek.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×