Madárhorror: elevenen sülnek meg

InfoRádió
2017. szeptember 27. 15:17
Áramütés miatt elpusztult egy gólya a Pest megyei település belterületén – erről értesítette Kocsér község iskolaigazgatója az áramszolgáltatót. A Nemzeti Közművekhez tartozó DÉMÁSZ intézkedett, és madárvédő burkolattal látta el a gólyák által látogatott helyszínt.

Az áramütés okozta madárelhullások csökkentése érdekében több mint 500 kilométer védőburkolással ellátott, úgynevezett madárvédett hálózat található már a szolgáltató területén  - írja a Délmagyarország. A védendő helyszínekről a nemzeti parkok munkatársaival folyamatosan egyeztetnek, de előfordul, hogy az ügyfelek bejelentése alapján kezdődik madárvédő beavatkozás a településeken. Ez történt Kocséron is, ahol a helyi, webkamerákkal felszerelt fészek egyik fiókáját ütötte agyon az áram az első repülésén. Pedig az egész falu örömmel követte fejlődését az interneten.

Márton Andrásnak, a Fióka- és Madármentés szervezet vezetőjének Facebook-bejegyzéséből kiderül: napi 50-80 madár pusztul el áramütés miatt, évente 170 ezer védett, fokozottan védett madár sül meg elevenen az oszlopokon.