Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új módszereket vetett be a rendőrség - ezek az eredmények

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
 • Legfrissebb hírek
 • Közlekedési hírek
 • Időjárásjelentés
 • Orvosmeteorológia
 • Sporthírek
 • Gazdasági hírek
Sikeresnek értékelte a rendőrség a nyári turisztikai szezont. A Zala megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Sipos Gyula elmondta: csökkent a bűncselekmények száma a Balatonnál és a Velencei-tónál.

Az együttműködő partnerekkel közösen a rendőrség megfelelő közbiztonságot és közrendet tartott fenn az idei nyáron a Balaton és a Velencei-tó térségében - mondta az országos rendőrfőkapitány. Papp Károly a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság turisztikai idényzáró rendezvényén, valamint az azt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem véletlenül értékelte nemrég egy nemzetközi szervezet Magyarországot több mint száz ország közül a tíz legbiztonságosabb állam egyikekének, ennek egyik hangsúlyos eleme ugyanis a közbiztonság.

Az általános európai terrorfenyegetettség miatt a nyári idegenforgalmi szezonra a magyar rendőrségnek is új metodikával kellett készülnie. A Balaton és a Velencei-tó mellett az ország szinte egészét érintették a nyári, nagy tömegeket vonzó fesztiválok.

Sipos Gyula, a négy megye rendőri munkáját idén koordináló Zala főkapitánya arról beszélt, hogy a vendégéjszakák számának növekedésével együtt nőtt a nyomozások és a halálos vízi balesetek száma, miközben az erősödő "buliturizmus" ellenére is kevesebb vagyon elleni bűncselekmény történt nyáron a Balaton és a Velencei-tó térségében.

A vendégéjszakák júniusban és júliusban mintegy 3 százalékkal, vagyis havonta 125 ezerrel növekvő száma mellett 5 százalékkal több, együttesen csaknem 3300 nyomozást kellett elrendelni a Velencétől Zalakarosig tartó, négy megyét érintő térségben. A külföldi vendégek számával együtt - akik között lengyelek, szlovének, csehek, németek, szerbek és montenegróiak voltak a legtöbben - 24 százalékkal, 89-re nőtt a külföldi gyanúsítottak száma.

A jelentősebb bűncselekmények közül

 • 38 százalékkal volt kevesebb besurranásos lopás,
 • a betöréses lopások száma pedig 45 százalékkal mérséklődött.
 • Nőt az elfogott bűnelkövetők száma, nyolc százalékkal többet, összesen 1139 gyanúsítottat kerítettek kézre.
 • A rablások felderítési aránya 90 százalékos, és a többiben is nyomon vannak.
 • A strandlopások szinte megszűntek.
 • A közlekedési balesetek száma 1 százalékkal, vagyis 16 esettel nőtt, azok közül 11 százalékkal több volt a súlyos, viszont 22 százalékkal kevesebb a halálos.

A megelőzés szempontjából azonban további teendőkre van szükség, mert a tavalyi 7-tel szemben idén 15-en fulladtak a Balatonba.

Sipos Gyula kiemelte, problémamentes volt a vizes világbajnokság balatonfüredi rendezvényeinek kezelése, a rendőri erők számára azonban egyre nehezebb feladatot jelentenek az esetenként több tízezres tömeget vonzó fesztiválok, a növekvő "buliturizmus".

Piros Attila somogyi rendőrfőkapitány közölte: az olyan nyugat-európai terrorakciókhoz hasonló esetek elkerülésére, amikor autóval hajtanak a tömegbe,

a nagy balatoni fesztiválokon új módszereket alkalmaztak.

Megváltoztatták például a parkolási rendet, a járművek közlekedési irányait, illetve területeket zártak le és betonoszlopokat helyeztek el.