eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Erre készüljön, ha valaha elektromos autót akar venni

Erre készüljön, ha valaha elektromos autót akar venni

Magyarországon is egyre elterjedtebbek az elektromos autók. A szakértők szerint 2020-ra a tavalyi évhez képest megtízszereződik az elektromos járművek száma Magyarországon, 2038 után pedig már több elektoromos autót adnak el a világon, mint hagyományosat.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően már a közeljövőben várható az akkumulátorok teljesítményének jelentős növekedése, amely a hatótáv növekedését is magával hozza az elektromos autók esetében. A jelenleg 120 kilométeres átlagos hatótáv pár éven belül 300 km-re emelkedhet – mondta az InfoRádiónak Csiszár Csaba, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának tanára. 

Hazánkban háromezer hibrid vagy tisztán elektromos hajtású gépjármű van az utakon, és ez a szám napról napra növekszik.

A szakértő szerint az elektromos járművek a városkörnyéki használatra ideálisak. Hosszabb távolságok esetében szükség van publikus töltőpontokra, melyeket érdemes 50-80 kilométerenként elhelyezni. Magyarországon kedvező a helyzet, hiszen ebben a tekintetben jelentős bővítés várható.

Az állomások egyelőre ingyenesen szolgáltatják az áramot,

a jövőben – a járművek elterjedésével – ez azonban változhat.

Az otthoni vagy egyéb épületen belüli elektromos hálózathoz való csatlakozásnál körültekintően kell eljárni – figyelmeztet a szakértő. Aki töltőcsatlakozás kiépítésében gondolkozik, annak 300-400 ezer forint körüli kiadással kell számolnia.

Az elektromos járművek mellett leggyakrabban felhozott érv a környezetbarát működés. Csiszár Csaba ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

az akkumulátorok gyártása a lítiumbányászat miatt károsítja a környezetet.

Viszont, mivel az üzemeltetés során nincs szükség kenőanyagra, így az ebből származó terhelés is megszüntethető. A mágneses fékeknek köszönhetően nem keletkezik por, ellentétben a hagyományos autók esetében, ahol jellemző a fékpofák kopása.

A lokális emisszió nullának tekinthető, vagyis a közlekedés helyszínén nem jelenik meg légszennyezés, illetve a zajterhelés is jelentősen csökken. Bár, mivel ez balesetek forrása lehet, ezért kísérleteznek már azzal, hogy valamilyen hangot bocsássanak ki, és így érzékelni lehetne a jármű közeledését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×