eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Pozitív példaként beszélt a magyarokról egy uniós biztos

Pozitív példaként beszélt a magyarokról egy uniós biztos

Az áthelyezési mechanizmussal a közösség területén mozgatott menekültek nem jelentenek biztonsági kockázatot egyetlen államra nézve sem, mivel a hatóságok komoly átvilágításnak vetik alá az érintetteket – mondta Julian King uniós biztos budapesti látogatásán.

Magyarországot példaként ajánlotta más tagállamok figyelmébe a légiforgalmi utasadatok feldolgozását és kockázatelemzését végző Nemzeti Utasadat Információs Egység létrehozása és működtetése szempontjából Julian King. Az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős biztosa egy háttérbeszélgetésen jelezte, miközben a közösség államainak felében egyáltalán nem kezdték meg a rendszer létrehozását, Magyarországon már 2016 óta teljes körűen működik az. Fontosnak nevezte, hogy a biztonsági unió részeként

megerősítsék a terrorizmus, az internetes bűnözés elleni védelmet.

„A kormányzat képviselőivel folytatott megbeszéléseken is jeleztem, a fellépés frontvonalában a nemzeti hatóságok állnak majd, senki sem akar nemzeti hatásköröket, szuverenitást elvonni a biztonsági unióval” - mondta Julian King, hozzátéve, több területen azonban fokozni kell az együttműködést. A biztos jelezte, nem lehet teljesen megszüntetni a terrorizmus veszélyét, de közös, kemény munkával csökkenthető az. Az ellenőrzés és az információcsere terén jelentős előrelépések történtek már.

„Látnunk kell, hogy előfordult, a terroristák kihasználták a migrációs hullámot, de ettől függetlenül

nem állíthatjuk, hogy a mindenki, aki a közösség területére érkezett, biztonsági kockázatot jelentene az unióra”

- mondta a biztos, hozzátéve, fontos a két dolog között különbséget tenni.

„Mert ha nem teszünk a két dolog között különbséget, azt kockáztatjuk, hogy a dzsihadistáknak segítünk érveket szolgáltatni ahhoz, hogy jelenleg civilizációk közötti összecsapás zajlik, a muszlimok és az európaiakkal harcolnak egymással. Ez segíthet a szélsőséges eszmék felé tolni a befolyásolható fiatalokat, bevonni őket a terrorizmusba” - mondta a biztos, hozzátéve, nagyon komolyan kell venni a migráció kérdését.

Julian King beszélt arról is, meglátása szerint az ideglenes áthelyezési mechanizmussal a közösségben mozgatott menekültek nem jelentenek biztonsági kockázatot egyetlen államra nézve sem, mivel a közösségi intézmények és a nemzeti hatóságok is komoly átvilágításon vizsgálják meg az érintetteket.

Újságírói kérdésre válaszolva jelezte, Budapesten a kormányzati szereplőkkel folytatott megbeszélésein sem Soros György, sem a Soros-terv nem került szóba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×