eur:
393.79
usd:
368.81
bux:
66001.62
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Hátbatámadást és megbélyegzést emleget Lázár

Hátbatámadást és megbélyegzést emleget Lázár

Az októberben induló legújabb nemzeti konzultációról, az ukrán oktatási törvényről és a közbiztonságról is beszélt a Kormányinfón Lázár János.

Aki a magyar érdekeket veszélyezteti, az arra számíthat, hogy a magyar állammal találja magát szemben - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón az új ukrán oktatási törvényről, majd a marosvásárhelyi iskolaügyről szólva. Kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar érdekeket védelmezze.

A politikus szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte "a magyar kisebbségek jogait durván megsértő" ukrán oktatási törvényt, kérve az ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Magyarország ezt a törvényt hátbatámadásnak tekinti, "Ukrajna ezzel elveszíti egy barátját" - fogalmazott.

Lázár János kitért a marosvásárhelyi iskolaügyre is, megerősítve: Magyarország mindaddig nem támogatja Románia OECD-tagságát, amíg nem történik az iskolaügyben érdemi előrelépés.

Októberben kezdődik a nemzeti konzultáció

A kötelező elosztási mechanizmus miatt újabb vitákra számít a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki beszélt arról is, hogy várhatóan október elején indul a nemzeti konzultáció az úgynevezett Soros-tervről.

A tárcavezető kiemelte: a kormány arra kíváncsi, az emberek egyetértenek-e Soros bevándorlási elképzeléseivel. Arra számítanak, hogy a bevándorlás a jövőben nemhogy csökkenni, hanem erősödni fog, ezért az a kérdés, hogy kitartunk-e amellett, hogy Magyarország nem lesz bevándorlóország – fogalmazott.

Úgy látta, az EU jövőjéről még csak most indul a vita. Nehezményezte, hogy a szeptember 26-án lejáró kötelező elosztásra vonatkozó elvárás miatt a kérdésben világos álláspontot képviselő Magyarországot bélyegzik meg, miközben Máltát leszámítva nincs olyan tagállam, amely végrehajtotta volna a döntést, mindössze 28 ezer befogadandó bevándorló ügye zárult le.

Helyreállt a rend

Emlékeztetett arra, hogy csökkent a munkanélküliség, egyre több ember dolgozik, csökken a közfoglalkoztatás, miközben nőtt az átlagkereset és a minimálbér is.

Lázár János szerint helyreállt a rend és a közbiztonság az országban, ahogy a kormány azt 2010-ben ígérte. Ezt úgy érték el, hogy több lett a rendőr, emelkedtek a fizetések és technikailag is fejlesztették a rendőrséget.

A Fidesz teljesítette az ígéretét, Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb, ha nem a legbiztonságosabb országa – hangsúlyozta.

Még nincs döntés az ingyenes KRESZ-vizsgáról

A kormány célja az, hogy aki középiskolába jár, az a tanulmányai végére ingyenesen szerezhessen jogosítványt. Egyelőre elvi felhatalmazást kapott az Emmi, hogy tegyen javaslatot ennek megoldására, de még nem tudni, hogy ez a javaslat csak a vizsgadíj elengedésére vonatkozik-e majd, vagy a teljes képzés költségére - mondta újságírói kérdésre Lázár.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×