eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Lehülyézték Budaörs polgármesterét - ez történt ezek után

Lehülyézték Budaörs polgármesterét - ez történt ezek után

Élesedik a vita Budaörsön: egy új, 15.000 nm-es áruház építését tervezik, a beruházás 1,5 hektár erdő kivágásával járna. A tiltakozók a közösségi oldalakon is szerveződnek, petíció is megfogalmazódott. A vita hevében az egyik hozzászóló hülyének nevezte Budaörs polgármesterét, Wittinghoff Tamást.

Néhány nap alatt több mint 1500 budaörsi támogatta aláírásával az M1-M7-es autópálya nyolcsávos, közös budaörsi szakaszát szegélyező erdő megmentéséért indított civil kezdeményezést - írja a 24.hu.

A hatósági besorolás szerint véderdőként nyilvántartott zöldterület azért került veszélybe, mert a szomszédságában sorakozó bevásárlóközpontok mellett egy újabb óriásáruháznak is helyet akarnak szorítani.

A Lakóhely nyugalmáért nevű szerveződés már több mint egy éve próbálja elérni az önkormányzatnál, hogy vegye figyelembe a lakók kérését, és akadályozza meg az erdő kiirtását, a helyi politikusok, élükön a polgármesterrel, azonban arra jutottak, hogy a fák léte a város szempontjából nem annyira fontos, mint egy újabb vállalkozás betelepítése.

A budaörsi lakosok tavaly szereztek tudomást arról, hogy a német Bauhaus barkács- és építőanyag-áruházlánc azt tervezi, hogy üzletet nyit az Auchan, az Ikea és a Decathlon szomszédságában. Az autópálya melletti, nagy részt az Auchan-csoport ingatlancége tulajdonában lévő területen viszont csak akkor tudják felépíteni a 15 ezer négyzetméteres alapterületű áruházat és a hozzátartozó parkolót, ha letarolják a város szempontjából fontos erdőt.

A jelentős kiterjedésű erdő, amely az M1-M7-es és a város között fekszik,

a budaörsi civilek szerint jelentős szerepet játszik az autóforgalom okozta szálló por-, kipufogógáz- és zajszennyezés elleni védelemben. A Lakóhely nyugalmáért csoport képviselője is ezekkel az érvekkel akarta már a 2016. októberi közmeghallgatáson is meggyőzni a polgármestert, hogy lépjen fel minél hamarabb a terület beépítése ellen.

Wittinghoff Tamás akkor határozottan kijelentette, hogy nincs mitől tartani, egyelőre nem léteznek konkrét építési tervek, bármilyen beruházás jön, az csak a jövő zenéje lehet.

A civilek hittek a polgármesternek, aki azt ígérte, ha lényeges változás történik az ügyben, értesíti a csoportot. Értesítés nem érkezett, az önkormányzati újság augusztusban mégis közzé tett egy cikket arról, hogy indulhat az új áruház építése, a Bauhaus pedig egy a budaörsiek számára kitalált pr-akcióval, egy családi napi rendezvénnyel igyekezett megdolgozni a közvéleményt.

Az aktivisták átverve érezték magukat, ezért szeptemberben újrakezdték a tiltakozást, beindult az aláírásgyűjtés,

a szórólapozás és a facebookos szervezkedés, hogy felhívják a lakosok figyelmét arra: az építkezés csak akkor kezdődhet meg, ha az önkormányzat módosítja a helyi építési szabályzatot, növelve a beépíthetőségi és csökkentve a kötelező zöldterületi arányokat.

A közösségi oldalon az egyik hozzászóló lehülyézte a polgármestert, ezt Wittinghoff Tamás sérelmezte is egy órán belül.

A szervezők nyomban reagáltak. Mint írják: "Polgármester úr! Természetesen a kulturált vita hívei vagyunk, a sértő, gyalázkodó megjegyzésektől elhatárolódunk."

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×