Váratlan fordulat: új repülőket kap a magyar honvédség

Infostart
2017. szeptember 19. 07:07
Már jövőre megjelenhetnek a Magyar Légierőnél a régi An-26-osokat leváltó használt, de korszerű repülőgépek első példányai, 2019-től pedig megkezdődik új repülőgépek beszerzése is - mondta a Magyar Időknek adott interjújában Benkő Tibor vezérezredes.

A tervek szerint már 2018-ban megjelenhetnek az első – használt, de korszerű és megfelelő potenciállal bíró – szállító repülőgépek, amelyek hadrendbe állhatnak, 2019-től pedig újak beszerzése is megkezdődhet – mondta a Magyar Időknek Benkő Tibor, a honvédség vezérkari főnöke. Az újonnan vásárolt gépeket akár bérbe is adhatja a katonaság más országoknak. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke a lapnak elmondta: a jelenleg használt An-26-osok üzemideje 2020-ban jár le.

Benkő Tibor a repülőgépek üzemidejének meghosszabbítására vonatkozó kérdésre azt mondta, lehetséges, de nem kifizetődő, mert nagyon sok pénzt kell rákölteni, a gép képességei nem javulnának. Pénzköltés helyett racionális, átgondolt haditechnikai modernizálás a cél - hangsúlyozta a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a Magyar Időknek adott interjújában.