eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Novák Katalin: Van hova fejlődni rugalmasságban

Novák Katalin: Van hova fejlődni rugalmasságban

A magyar munkahelyek még nem elég rugalmasak a munkavállalói igényekhez, így túl kevés a például részmunkaidős vagy a távfoglalkoztatás - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arról is beszélt, hogy ma Magyarországon mindenki dolgozhat, akiben megvan erre a szándék.

Nem csak egy kisgyermek mellett kell folyamatosan jelen lennie a szülőnek, de ezekre a rugalmasan változó munkavállalói igényekre a magyar munkaerőpiac még nem tud megfelelően reagálni – mondta Novák Katalin család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

„Ebben a tekintetben még sokat tudnánk előrelépni, mert

túlságosan rugalmatlan jelenleg Magyarországon a munkaerőpiac.

Vannak már családbarát megoldások; egyre több helyen szerveznek nyári tábort a gyerekeknek, vagy van gyermekmegőrző, akár munkahelyi bölcsőde. De még mindig azt gondolják a munkaadók, hogy az a biztos, ha a kolléga bent ül és látható, hogy mit csinál. Ebben van szükség szemléletváltásra.”

Novák Katalin hozzátette: a technika fejlődésével bizonyos munkakörök már otthonról, távmunkával is elvégezhetők.

„Kifejezetten a szociális hozzájárulási adóhoz, a munkahelyvédelmi akcióhoz kapcsolódó példa, ami a rugalmasságot támogatja az, hogy százezer forintig terjedő jövedelem szociális hozzájárulási adóvonzatát engedjük el teljesen vagy részben. Korábban ez úgy volt, hogy egy félállásban dolgozó embernél ötvenezer forintig terjedt ez a limit, de azt mondtuk, támogassuk a részmunkaidős foglalkoztatást, hogy legyen ugyanúgy százezer forint után járjon a kedvezmény.”

A rugalmas munkaerőpiac azonban nem elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatást jelenti – hangsúlyozta az államtitkár.

„A részmunkaidő részfizetéssel is jár, sokan ezt nem engedhetik meg maguknak, de a rugalmasságot igen. Az, hogy egy családban úgy oszthatják be a szülők a munkájukat, hogy az egyikük a gyerekek körüli reggeli műszakot, a másik pedig a délutánit vállalja.”

Ebben még a közszféra számára is sok tennivaló van – tette hozzá Novák Katalin.

Aki akar, dolgozhat

Az egységes európai családtámogatási rendszerrel, ha lenne ilyen akárcsak tervben is, Magyarország nem járna jól – mondta a család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

„A magyar családtámogatási rendszer olyan gazdag, összetett és bőkezű, hogy mintegy kétezer milliárd forint összeg jut rá, ez a jövő évi összeg. Ez a GDP 4,8 százaléka, a fejlett országok átlaga, az OECD-átlag 2,55 százalék. Ebből is látszik, mi elkötelezettebbek vagyunk, sokkal többet fordítunk erre. Ha egységesítenénk, félő, hogy a kevesebb lenne a magyar emberek számára,

ebből nem szeretnénk engedni.”

Novák Katalin hangsúlyozta: a gyermeket a szülőknek kell nevelniük, de szükség esetén ott van a szociális védőháló is, hogy segítsen.

„Segítünk, de a felelősség elsősorban a családé. Teremtse meg a gyerekek felneveléséhez szükséges feltételeket a család, ehhez is nyújtunk támogatást, de ez azt jelenti, hogy a felnőtteknek dolgozni kell.

Munkából kell megpróbálni eltartani a gyerekeket.”

Ma Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség – tette hozzá az államtitkár.

„Miután munkaerőhiány van ma Magyarországon, aki hajlandó dolgozni és ezért akár áldozatot is kész hozni; mozdulni kell, hiszen nem minden településen, minden munkakörben lehet elhelyezkedni, az tud. Elképzelhető, hogy átképzésre van szükség, de ehhez is biztosítunk támogatást, feltételeket.”

Akiben megvan a szándék, az ma valamilyen munkalehetőséget talál Magyarországon – jelentette ki Novák Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×