eur:
395.12
usd:
371.64
bux:
66169.98
2024. április 16. kedd Csongor
Vége a parlamenti vakációnak is

Vége a parlamenti vakációnak is

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik hétfőn délután az Országgyűlés őszi ülésszaka.

Délután egy órakor a közelmúltban elhunyt egykor FKgP-s, majd független képviselőként politizáló Lányi Zsoltról emlékezik meg a Ház, majd Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődhetnek a napirend előtti felszólalások. A kormányfő szavait a frakcióvezetői reakciók és az ezekre adott viszonválasz követi, majd mandátumigazolása után leteszi képviselői esküjét KDNP-s Gaal Gergely.

Néhány mentelmi és fegyelmi ügy után az interpellációk, illetve az azonnali kérdések és válaszok hangozhatnak el, majd nemzetközi egyezményeket vitat meg a Ház.

Kedden kerül napirendre az a kormánypárti javaslat, amely illetékmentességet nyújtana a nyugdíjas szövetkezetek cégbírósági bejegyzéséhez és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára megkezdik a közjegyzők illetékességi területének átírásáról szóló törvény módosításának tárgyalását. Utóbbiról Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője nemrég a következőket mondta.

"Eddig a közjegyzői illetékességi terület az alapvetően a járási illetékességi területhez igazodott, de az elmúlt időszakban az élet bebizonyította, hogy praktikusabb a törvényszéki illetékességi területhez igazítani a közjegyzők illetékességi területét, mert sokkal több olyan eljárás van, ami ezt követeli meg, mint a kormányhivatali, illetve a járási illetékességi terület és ezt módosítanánk."

Emellett megvitatják a csődeljárási törvény uniós jogharmonizációs célú módosítását, a szabadalomnál gyengébb, úgynevezett használati mintákra vonatkozó oltalmak szabályozását kiterjesztő előterjesztést, valamint a már elfogadott, január 1-jén hatályba lépő új polgári perrendtartási törvénnyel kapcsolatos módosításokat.

Szerdán több nemzetközi egyezmény kihirdetésének megtárgyalása mellett napirendre kerül annak a határidőnek az elhalasztása, amelyet korábban adott a Ház az úgynevezett településképi kézikönyvek elfogadására.

De megvitatják Lázár János javaslatára, hogy Csongrád megye nevét átírják Csongrád-Csanádra, illetve utolsó napirendi pontként megkezdik a közigazgatási eljárásokban megállapított szabálysértések szankcióinak egységesítését célzó előterjesztés általános vitáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Nemrég derült ki, hogy az Uber – amely közel nyolc éve hagyta el a budapesti piacot – új formában tér vissza a fővárosba. Április 16-án, vagyis ma a Budapesti Közlekedési Központ után a Nemzeti Közlekedési Hatóság is zöld utat adott a cégnek, vagyis a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Várhatóan nyár elején indul a szolgáltatás, és már csak napok kérdése, hogy jelentkezhetnek a sofőrök az Uberhez. A cég indulásáról kérdeztük Kardos Esztert, az Uber magyarországi vezetőjét és Reich Ádámot, a partnercég, az F Mobilitás Kft. ügyvezetőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×