eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Drámai különbség a társadalmunkban

Drámai különbség a társadalmunkban

Folytatódott a magyar lakosság csökkenése és elöregedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A KSH a 2016-os mikrocenzus eredményeit publikálta.

A 2016. október elsejei állapot szerint Magyarország népessége 9 millió 804 ezer fő volt, ami 134 ezerrel kevesebb, mint a 2011-es népszámláskor – összegezte KSH népességstatisztikai főosztályának főosztályvezetője. Kovács Marcell elmondta, hogy míg a 2001-es népszámláláskor még több gyermekkorút írtak össze, 2011-től már a 65 éves és annál idősebb korosztály volt többségben; ez a tendencia a mikrocenzus adatai szerint is folytatódott.

"A gyermekkorúak száma 26 ezerrel csökkent, ami a korábban jellemzőnél mérsékeltebb visszaesés, vagyis lassabban, de továbbra is csökken a számuk. A 65 évesnél idősebbek száma viszont jelentősen nőtt, a népszámláláshoz képest 144 ezerrel lettek többen" - mondta Kovács Marcell.

Az adatközlés azt is megállapította, hogy a 60-as években a népesség 70 százaléka élt házasságban, ma ez kevesebb, mint 45 százalék, miközben több mint 1 millió 87 ezer magyar él élettársi kapcsolatban. A nőtlenek és hajadonok száma folyamatos erős növekedést mutat. Ennek következménye, hogy az élettársi kapcsolatok száma is növekszik.

A mikrocenzus adataiból az is kiderül, hogy a magyarok 52 százaléka ugyanazon településen lakik, mint születésekor.

"A településen élők közül hányan vannak azok, akik születésük óta költöztek oda? Az ország keleti részén 60% az aránya az ott születetteknek, vagyis ide kevésbé költöznek az emberek. Pest megye vonatkozásában vagy a fővároséban 40% feletti azon lakosok aránya, akik nem ott születtek. A főváros olyan szívóerővel rendelkezik, hogy lakosságának a 30 százalékát, mintegy ötszázezer embert közép-magyarországi régión kívülről vonzott be" - mutatott rá Kovács Marcell.

A KSH közlése szerint a Magyarországon élő külföldiek száma tavaly 149 ezer volt, 6 ezerrel több, mint a 2011-ben. Közülük 105 ezren európai, 33 ezren pedig ázsiai ország – többnyire Kína és Vietnam állampolgárai.

383 ezren születtek hazánk jelenlegi határain kívül,

ami a lakosság 3,9%-át teszi ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×