Igazi marsallbot került a kormány kezébe

InfoRádió
2017. szeptember 14. 18:15
54 millióért megvette az állam József főherceg marsallbotját - derül ki egy a kormany.hu oldalon most közzétett dokumentum szerint.

Egy támogatói szerződés került fel a kormany.hu oldalára csütörtökön délután, melyből kiderül, hogy újabb magyar kincset szerez meg az állam. A dokumentum értelmében a Miniszterelnökség 53,9 millió forintos támogatást adott a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.-nek azért, hogy az egykor Habsburg József főherceg számára készült, IV. Károly császár és király, Gödöllőn, 1918. október 24. kelt értékesítésével adományozott marsallbotot megvegye a magyar állam számára - vette észre az mfor.hu.

Az adásvétel már le is zajlott, a vételárat a Kft. megelőlegezte. A Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. kérelme szerint "a marsallbot magas színvonalon elkészített ötvösmű és kivételes jelentőségű történelmi emlék, adományozása időpontjában az ország második legjelentősebb közjogi méltóságának, a király képviselőjének rangjelző jelvénye. A hazai műtárgyállományban típusánál fogva is hiánypótló emlék: magyar köz- és magángyűjteményben nincs tudomás további marsallbotról".

A marsallbot a Hauszmann Terv által bemutatni célzott korszak egyik jelentős kései emléke; ezt bizonyítja többek között, hogy a marsallbotot Habsburg József főherceg számára ajándékozó IV. Károly császár és király Hauszmann Alajos részére nemesi rangot és "velenczei" előnevet adományozott. Ezekre tekintettel a marsallbot magyar állam számára történő megvétele és későbbi bemutatása mindenképpen indokolt és szüksége.