eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk

Több magyart is sikerült kimenteni a Szent Márton-szigetről

Hat magyar és egy szlovén állampolgárt sikerült kimenteni kedden a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigetről - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dunaharasztiban.

Egy öttagú magyar családot, egy férfit és egy szlovén állampolgárt sikerült magyar idő szerint este kilenckor kimenteni egy, a kormány által bérelt repülővel.

Éjjel háromnegyed 12-kor meg is érkezett a gép Curacaóra, ahol a tiszteletbeli magyar konzulátuson már biztonságban vannak - mondta Szijjártó Péter.

Az eredeti tervek szerint még egy nő is jött volna velük. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy minden olyan magyar állampolgárt el tudtak hozni a szigetről, aki ezt igényelte.

A miniszter kitért arra, hogy a curacaói tiszteletbeli konzulátus segíti a bajba kerültek hazatérését is. Az egyik forgatókönyv szerint a pápai bázisra repülő, a holland menekülteket és segélyeket is szállító NATO-gép fedélzetén tudnak hazajönni, erről folyamatosan tárgyal a magyar kormány Hollandiával és a NATO-val. A másik - ha az előbbi nem sikerül -, hogy konzuli kölcsönt biztosítanak az ott rekedt magyaroknak, akik így haza tudnak térni - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, nehézséget okozott ugyan, hogy az öttagú családban az egyik gyereknek nem volt meg az útlevele, de sikerült megállapodniuk a holland hatóságokkal, hogy eltekintenek ettől, és kiengedték őket az országból.

Hozzátette: ha a magyarok NATO-géppel térnek haza, akkor az ügy nem igényel további adminisztrációt, ha pedig menetrend szerinti géppel, akkor a konzulátuson keresztül kiállítják a szükséges okmányokat.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×