eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Brüsszel megoldaná az élelmiszerügyet - a nap hírei

Elérheti a 100 milliárd eurót idén a magyar export - mondta külgazdasági és külügyminiszter. Európai Parlamenti képviselők nyílt levélben kérték az ukrán elnököt, hogy ne írja alá az oktatási törvényt. Megfelelő jogosítványokat adna a nemzeti hatóságoknak a kettős élelmiszerminőség problémájának megoldására az Európai Bizottság elnöke. A nap legfontosabb hírei szeptember 13-án.

Nemzeti konzultáció lesz a "Soros-tervről". Az Origo a Fidesz velencei frakcióüléséről szóló beszámolójában azt írja: a miniszterelnök a képviselőcsoport előtt az újabb nemzeti konzultációt azzal indokolta: a legfontosabb ma a Soros-terv elleni küzdelem, mert Brüsszelben fel akarják gyorsítani az állandó bevándorlási mechanizmus elfogadtatását. Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Fidesz tavasszal ismét választást nyer a Soros-terv elbukik.

Elérheti a 100 milliárd eurót idén a magyar export - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter erről a Coca-Cola dunaharaszti raktárberuházása alkalmából beszélt. Elmondta: a kétmilliárd forintból épített új raktárral a multinacionális vállalat dunaharaszti élelmiszeripari raktárbázisa lesz a legnagyobb Magyarországon. Hozzátette: a magyarországi kivitel értéke tavaly csaknem 93 milliárd euró, az idei első félévben pedig meghaladta az 50 milliárd eurót.

Erősítenék a szakszervezetek jogosítványait és visszaállítanák a korábbi érdekegyeztetési rendszert a szocialisták. Gúr Nándor azt mondta, hogy a jövő évi választások után biztosítani szeretnék, hogy a tisztes megélhetéshez szükséges pénzt mindenki meg tudja keresni az országban. A Váci úti Tesco előtt jogosnak nevezte a cég munkavállalóinak bérkövetelését és létszámbővítésre vonatkozó igényét. Szerinte a dolgozók nagyon leterheltek, ez pedig munkabalesetekhez vezethet.

Szövetségben indul az LMP a jövő évi választásokon, jelenleg a Gémesi György vezette Új Kezdet párttal folytatnak megbeszéléseket – jelentette be a párt társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Szél Bernadett úgy vélte: bővülhet majd a szövetségben részt vevő szervezetek száma. Az LMP miniszterelnök-jelöltje elmondta, pártja alapvetően pozitív kampányra készül, mert politikusai ezt tartják helyesnek és hatékonynak. Szél Bernadett beszélt az új ukrán oktatási törvényről is, szerint annak a magyar kisebbséget érintő része nemzeti ügy, amivel a pártpolitizáláson felülemelkedve kell foglalkozni.

Európai Parlamenti képviselők nyílt levélben fordultak az ukrán elnökhöz az oktatási törvény miatt. A Fidesz-KDNP EP-képviselője, Bocskor Andrea kezdeményezésére 37 uniós képviselő aggodalmát fejezte ki és arra kérte Petro Porosenkót: ne írja alá a jogszabályt. A magyar, bolgár, román, lengyel és szlovák politikusok arra hívták fel a figyelmet, hogy az új ukrán oktatási törvény 7. cikkelye jogsértő, a szerzett jogokat korlátozó, az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes.

Nem tartja elfogadhatónak az élelmiszerek eltérő minőségét az unión belül az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker évértékelő beszédében kiemelte, nem lehetnek másodrangú fogyasztók a szlovákok és a magyarok, az európai jog ezt tiltja. Hozzátette: a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez. A visegrádi országok az év elején hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európa a szolidaritás kontinense, amely befogadja az üldözötteket, de az illegális bevándorlást meg kell fékezni. Jean-Claude Juncker évértékelő beszédében hangsúlyozta: sikerült előrehaladást elérni, a külső határok védelme például sokkal hatékonyabb, mint korábban, és jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma is. Hozzátette: az unió külső határain fekvő tagállamok nem viselhetik egyedül a határvédelem felelősségét. A bizottság a hónap végére új javaslatokkal fog előállni, hogy fel lehessen gyorsítani azoknak a visszaküldését, akik nem jogosultak menedékre.

Az azeri pénzmosási botrány kivizsgálását sürgeti az Európai Parlament. Az állásfoglalás úgy fogalmaz: a képviselők elítélik, hogy Azerbajdzsán és más tekintélyelvű rezsimek megpróbálnak törvénytelen módszerekkel befolyást szerezni az európai döntéshozók között. Az uniós politikusok hangsúlyozzák: a parlamentnek ki kell vizsgálnia az ügyet és határozott intézkedéseket kell hoznia a hasonló korrupciós esetek megelőzésére. Azt javasolják egyebek mellett, hogy szerepeljen anti-korrupciós záradék az unión kívüli országokkal kötött megállapodásokban.

Elárverezik a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, amelyet Makovecz Imre tervezett. A tulajdonos vállalatcsoportot ugyanis felszámolják. Az 1992-es világkiállítás egyik fő látványosságának számító pavilonban sokáig múzeum működött, de azt tíz évvel ezelőtt bezárták. Az elhagyatott épület állaga utána gyors romlásnak indult.

A Maros folyóba is jutott abból a szennyezésből, amely egy tegnapi festékgyár-tűz nyomán teljesen elpusztította két erdélyi patak élővilágát. A Dévától keletre fekvő Szászváros gyárában történt robbanás, a tűzoltók húsz órán át küzdöttek a lángokkal. A Maroson, úszó gátakat építettek a vízbe jutott szerves anyagok kiszűrésére.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×