eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Várhatóan 1 millió eurót ad a kettős élelmiszerminőség kivizsgálására az Európai Bizottság - a nap hírei

Összeegyeztethetőnek nevezte a menekültek védelmét és a biztonság garantálását Budapesten az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Öt elnökjelölt lesz a Magyar Úszó Szövetség jövő vasárnapi tisztújító közgyűlésén.

Nem tartotta összeegyezhetetlennek a menekültek védelmét és a biztonság garantálását budapesti látogatásán az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Filippo Grandi arról beszélt: a kormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalásain sürgette, hogy segítsék a menedékkérők hozzáférését a menekültügyi eljáráshoz, és kifogásolta, hogy a tranzitzónában tartózkodók nem távozhatnak az eljárás végéig, továbbá csak kevesen kapják meg a menedékstátuszt. A főbiztos Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Pintér Sándor belügyminiszterrel is tárgyalt.

A horvát államfő szerint kizárólag üzleti érdekkel magyarázta Orbán Viktor kormányfő és Áder János államfő, hogy Budapest nem támogatja Zágráb OECD csatlakozását. Kolinda Grabar-Kitarovic budapesti látogatásán úgy fogalmazott: bízik benne, hogy rövidesen sikerül rendezni az ügyet. Arról is beszélt, hogy a magyar miniszterelnök és az államfő biztosította őt arról, hogy nincs szó zsarolásról. A horvát államfőt díszdoktorává avatta a Budapesti Corvinus Egyetem.

Üdvözlik a főpolgármester népszavazási kezdeményezését a római-parti gátat ellenző szervezetek. Az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor az előterjesztést várhatóan a fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés nem fogja támogatni. Tarlós István főpolgármester tegnap (hét) jelentette be, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén ügydöntő népszavazást kezdeményez a római-parti gátról. A civil szervezetek szerint a referendum révén megszülethetne egy olyan megoldás, mely megvédi a lakosságot, a legkisebb környezeti károkat okozva.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja szerint továbbra is folyamatos az adatgyűjtés a fővárosi légszennyezettségről, az adatok pedig egy átmeneti informatikai hiba miatt nem láthatók. Azt ígérik, a problémát a hét második felére megoldják. Korábban Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke az Inforádióban arról beszélt: Budapesten 25 napja egyetlen légszennyezettséget mérő állomásról sem érkeznek adatok, amire még nem volt példa a rendszer indulása óta.

Évek óta elutasítja azokat a véradókat az Országos Vérellátó Szolgálat, akik olyan európai területekről érkeznek, ahol szúnyogok terjesztenek egyes trópusi vírusos megbetegedéseket, például a nyugat-nílusi lázt. A szervezet igazgatóhelyettese az InfoRádióban hangsúlyozta: főként augusztus és október közepe közötti időszakról van szó és ez a gyakorlat nem veszélyezteti az ellátás biztonságát. Nagy Sándor közölte: az elmúlt időszakban a 40 ezer véradóból mindössze 13-at kellett kiszűrni, és róluk sem derült ki, hogy fertőzöttek lettek volna.

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság a kannabisz legalizálásáról és az euró bevezetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseket. A Magyar Liberális Párt kannabiszról szóló kezdeményezését az NVB a többi között az egyértelműség hiányára hivatkozva utasította el. Az euró bevezetésére irányuló népszavazási kérdések pedig nem az Országgyűlés, hanem a kormány és a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartoznak.

Öt elnökjelölt lesz a Magyar Úszó Szövetség jövő vasárnapi tisztújító közgyűlésén. A szervezet azt közölte, hogy két olimpiai bajnok, az 1980-ban győztes Wladár Sándor, valamint az 1996-ban aranyérmes Czene Attila mellett Hornyák Viktor, a sportágon kívülről érkező Horváth Gergely Domonkos, valamint Tóth István jelölt a posztra. A korábbi elnököt, Gyárfás Tamást is jelölték, ő azonban nem vállalta, mert szerinte továbbra is fennállnak azok az okok, amelyek miatt november 30-án lemondott posztjáról.

Az Európai Bizottság várhatóan egymillió eurót ad arra, hogy kivizsgálják a kettős élelmiszerminőség kérdését. A brit Financial Times úgy értesült: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén tesz majd erre felajánlást. Csehország és Szlovákia kezdeményezésére várhatóan októberben Pozsonyban tart találkozót az Európai Unió a kettős élelmiszer-minőség ügyében.

Jóváhagyta a európai gázellátás biztosításárról szóló új szabályokat az Európai Parlament. A szabályozás bevezeti a szolidaritási elvet, amelynek értelmében súlyos gázválság esetén a szomszédos tagállamok segítenek biztosítani a háztartások gázellátását és az alapvető szociális szolgáltatásokat. A tagállamok baj esetén nyúlhatnak a szolidaritási mechanizmushoz. A szabályozás szorosabb regionális együttműködést ír elő válsághelyzet esetén.

Floridában megnyitották a hatóságok a repülőtereket, és megkezdődött a károk felmérése az Irma hurrikán pusztításai nyomán. A trópusi viharrá szelídült Irma közben már Dél-Karolinában és Georgiában pusztít, ahol két halálos áldozatot követelt. Florida nagyvárosaiban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatás változatlanul nem állt helyre, öt és fél milliónyian vannak áram nélkül. Az Irma felmérhetetlen pusztítást végzett a karib-tengeri Szent Márton-sziget Hollandiához tartozó déli részén is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×