eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ezt minden autósnak tudnia kell

Ezt minden autósnak tudnia kell

A jelenlegi szabályozás szerint 18 büntetőpont után vehetik el az autósok jogosítványát, de arról talán nem mindenki tud, hogy ezek a figyelmeztetések egy idő után elévülnek.

Ha a rendőr igazoltatáskor szabálytalanságot talál, helyszíni bírságot szabhat ki az autósra (vagy el is veheti a jogosítványt), emellett büntetőponttal vagy büntetőpontokkal is sújthatja – írja a hvg.hu.

A büntetőpontok esetében a kiszabható előéleti pontok 2011 óta nem változtak. A rendszer alapvetően három különböző kategóriába sorolja a tételeket. Ezek

  • a pontrendszer hatálya alá tartozó bűncselekmények,
  • a pontrendszer hatálya alá tartozó egyes szabálysértések, valamint
  • a pontrendszer hatálya alá tartozó egyes közigazgatási bírsággal sújtandó jogsértések.

A bűncselekmények kategóriáját szankcionálják a legerősebben, ezekért azonnal 11 büntetőpont jár, míg a közúti baleset okozásáért 9.

A szabálysértések kategóriájában jelenleg 21 tétel található. Ha valaki úgy vezet autót, hogy korábban eltiltották a vezetéstől, 6 büntetőpontra számíthat, de ugyanennyi jár az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése miatt is.

A vezetés közbeni mobilozásért 3 ponttal büntethet a rendőr, míg a jobbra tartási kötelezettség elmulasztása 1 pontot ér, ahogy a relatív sebességtúlépés is. Ha nem adjuk meg az elsőbbséget a gyalogosnak, akkor 6 pontos büntetés is jöhet.

A jogsértések kategóriájában a legkevesebb büntetőpontot, 3-at a biztonsági öv használatának elmulasztása jelenti, de a tiltott személyszállításért akár 9 pontot is adhatnak.

Ha az autós pontjainak száma eléri vagy meghaladja a 18-at, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala elindtja a jogosítvány felfüggesztésének folyamatát. A hivatal három napon belül értesíti az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalát, amely nyolc napon belül elrendeli, hogy jogosítványt függesszék fel fél évre. Az utolsó büntetés után 11 nappal lehet elveszíteni a jogosítványt.

A büntetések azonban három év után elévülnek, vagyis törlődnek.

Az autósok maguk is csökkenthetik az összeszedett pontok számát, akkor, ha önkéntes utánképzésen vesznek részt. Az igazolással 13 pontig 9, 14 és 17 pont között pedig 6 ponttal csökkenthető a büntetőpontok száma.

Évente egyszer ingyenesen (többi esetben 1250 forint/alkalom áron) is le lehet kérdezni a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adatbázisából, hogy kinek hány pontja van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×