eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Miniszteri posztot kap Kósa Lajos - a nap hírei

A kormányfő szerint az uniós joggal ellentétesen értelmezi a szolidaritást az Európai Bizottság elnöke. Lemond a Fidesz-frakció vezetéséről és tárca nélküli miniszterként folytatja Kósa Lajos. A karibi térségben újabb halálos áldozatokat követelt az Irma hurrikán. A nap legfontosabb hírei szeptember 7-én.

A kormányfő szerint az uniós joggal és a magyar történelmi hagyományokkal sincs összhangban az, ahogyan az Európai Bizottság elnöke a szolidaritást értelmezi. Orbán Viktor a Jean-Claude Junckernek küldött válaszlevelében kifogásolta, hogy Brüsszel nem hajlandó finanszírozni a határkerítést, miközben Magyarországnak kötelessége megvédeni a schengeni határt. Megismételte korábbi kérést, ami szerint az Európai Unió fizesse ki a határvédelem költségeinek felét, 270 milliárd forintot.

Európa jövője szempontjából veszélyesnek nevezte a kvótaperben hozott ítéletet a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón hangsúlyozta: Magyarország minden jogi lehetőséget igénybe vesz azért, hogy eldönthesse: ki élhet a határain belül.

Lemond a Fidesz-frakció vezetéséről és tárca nélküli miniszterként folytatja Kósa Lajos. A politikus megerősítette, hogy a kormányfő a Modern Városok Program megvalósításának felügyeletére kérte fel. Kósa Lajos a távirati irodának úgy fogalmazott: a frakcióvezetői tisztségre „Gulyás Gergely neve nem alap nélkül merült fel".

A nemzeti bank elnöke szerint az eurózóna hagyományos eszközökre alapozó válságkezelése kudarcot vallott az újszerű megközelítésekre és célzott válaszokra épülő magyar modell tükrében. Matolcsy György az 55. Közgazdász-vándorgyűlésen, Egerben hangsúlyozta: a magyar intézkedéseknek köszönhetően az országban költségvetési fordulat állt be, a mérlegek egyensúlyi irányba mozdultak el és a gazdaság fenntartható pályára állt.

Felülvizsgálja a kormány az ország kiberbiztonsági stratégiáját. Deutsch Tamás, miniszterelnöki biztos az etikus hekkelésről tartott budapesti konferencián elmondta: Magyarország a következő egy évben átveszi a biztonságot szolgáló uniós szabályokat is.

Elengedhetetlennek tartja az európai tudományos szervezetek összehangolt működését a jelenleginél hatékonyabb érdekérvényesítéshez a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Lovász László az InfoRádió Aréna című műsorában a szerdán végetért budapesti nemzetközi akadémiai konferenciára utalva arról beszélt: fontos, hogy a szervezetek hangja egységesebb, ezáltal erősebb legyen.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Ukrajna hátba szúrta Magyarországot oktatási törvényének módosításával. Szijjártó Péter közölte: a változtatás súlyosan sérti a 150 ezres lélekszámú magyar kisebbség jogait. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajnában elvették a jogot a magyaroktól, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a középiskolákban és az egyetemeken.

Romániában megoldást kínált a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium további működésére a tanügyminiszter. Liviu Pop elmondta: tanulókat és a tanárokat nem fogják elköltöztetni az intézmény jelenlegi épületéből. Hozzátette: az egyetlen változás, hogy a tanítás jogi keretét ideiglenesen egy másik oktatási intézmény, valószínűleg a Bolyai Farkas Gimnázium biztosítja majd.

Tényfeltáró bizottság alakul a pécsi önkormányzat 7,5 milliárd forintos adóssága okainak vizsgálatára. Páva Zsolt, a település Fidesz-KDNP-s polgármestere arról beszélt: 2009 májusában 40 milliárd forintos adóssággal vette át a helyhatóság irányítását, de az állami adósságátvállalás segített. Hozzátette: a pécsi közösségi közlekedés rendbetétele 6 milliárd forintba került. A testületet Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő irányítja majd.

A karibi térségben már 15 halálos áldozata van az Irma hurrikánnak. Az 5-ös erősségű forgószél szinte a földdel tette egyenlővé Antiguát és Barbudát, lecsapott Puerto Ricora, a Dominikai Köztársaságra és Haitira is. Legutóbb Saint Martin szigeten találtak 5 holttestet az hurrikán elvonulása után.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×