eur:
395.43
usd:
372.23
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A földi és légi felderítés még egy hónapig tart Magyarországon

A földi és légi felderítés még egy hónapig tart Magyarországon

Eddig 11 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok parlagfű miatt. A kormányhivatalok július eleje óta ellenőrzik a parlagfüves területeket. A földi és légi felderítés még egy hónapig tart - közölte az InfoRádióban a a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Gábriel Géza jelezte, a törvényi előírások szerint júliusi 1-jén kezdődtek meg a parlagfűmentesítési kötelezettség hatósági ellenőrzése. Jelenleg csaknem 2500 hektárnyi parlagfüves területet fel, amiért több mint 11 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki – tette hozzá a Földművelésügyi Minisztérium növény- és talajvédelmi osztály főosztályvezető-helyettese.

„A szezon még tart, fővirágzásban vagyunk. Azokon a területeken, ahol a földhasználó nem tett eleget a parlagfűmentesítési kötelezettségének, szabadon virágzik a parlagfű. Ezeket a területeket szűrjük ki.”

A parlagfű az első fagyok megjelenéséig, általában október közepéig él – mondta Gábriel Géza.

„Még rengeteg idő áll rendelkezésre a földhasználóknak, hogy teljesítsék a kötelezettségüket, és a hatóságoknak, hogy ezt ellenőrizzék.”

Belterületen az önkormányzat jegyzője jogosult a felderítésre, illetve az ellenőrzés elrendelésére, külterületen pedig a földhivatalok végzik a felderítést, a növényvédelmi hatóság pedig a bírság kiszabásáért felelős – mondta a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

„A felderítés földi úton, szervezetten és bejelentések alapján, valamint légi úton is zajlik. Az ország bármely pontján feltűnhet a helikopter. A földi bejárást kiegészítve, nagy területhatékonysággal lehet így ellenőrizni, hogy a földhasználók betartották-e a parlagfűmentesítési kötelezettségét.”

Ha az ellenőrzés során parlagfűvel szennyezett területet találnak, először a parlagfűmentesítés történik: közérdekű védekezést rendelnek el. Ha azt a földhasználó nem teljesíti, vállalkozó kaszálja le a területet – jelezte Gábriel Géza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×