eur:
393.99
usd:
369.25
bux:
65831.87
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Lázár János elárulta, mit tart nagy kudarcnak

Lázár János elárulta, mit tart nagy kudarcnak

A kvótaperben született ítélet, a Tesco-sztrájk és az euró bevezetéséről tervezett népszavazás is szóba került a csütörtöki Kormányinfón.

A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság "belekavarja" a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János ezt Jean-Claude Juncker levelével kapcsolatban jelentette ki, amelyet arra válaszul küldött az Európai Bizottság elnöke, hogy a magyar kormány az unió hozzájárulását kérte a schengeni határok védelmét célzó 270 milliárd forintos költségeihez. Lázár János leszögezte: a kabinet kész a tárgyalásra, várja a bizottság javaslatát.

Úgy vélte, az unió mindent elkövet az illegális bevándorlók jogainak védelmében, a határvédelem érdekében azonban nem tesz semmit. A bizottságnak nemcsak a bevándorlással kapcsolatos kötelezettségek betartását kellene felügyelnie, hanem az unió állampolgárainak biztonságát is figyelembe kellene vennie – fejtette ki.

A kvótaperben szerdán született európai bírósági döntés Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni – hangsúlyozta a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János szerint a bírósági ítélet azt üzeni: Brüsszelben eldönthetik azt, hogy Magyarországon ki éljen. A magyar kormány azonban a függetlenség legfontosabb kérdésének tartja, hogy a magyarok dönthessék el, ki tartózkodhat az országban - mondta, hozzátéve: "ha erről lemondunk, akkor az önállóságunk fontos szeletéről mondunk le".

Kiemelte: a kormány minden jogi eszközt igénybe fog venni azért, hogy az ország függetlenségét megőrizze.

Kudarc a boltzár elbukása

A kiskereskedelmi törvénycsomagra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a téma napirenden van, de

nem hiszi, hogy ebből javaslat lesz, mert nincs meg hozzá a többség a frakcióban.

A Tesco szakszervezeteinek sok kérdésben igazuk van – közölte a cégnél bejelentett sztrájk ügyében a miniszter. Sajnálja, hogy több ezer anyának dolgoznia kell vasárnap az áruházakban. A vasárnapi boltzár elbukása kapcsán azt mondta, hogy személyes kudarcnak és a kormányzás kudarcának tartja, hogy nem sikerült meggyőzni az embereket ennek hasznosságáról.

Értelmetlen népszavazás

Értelmetlennek tartja az euró bevezetéséről tartandó népszavazást a tárcavezető. Lázár János szerint ugyanis aki uniós tag, az vállalta, hogy bevezeti az eurót – csak az a kérdés, hogy mikor lesznek meg ennek a feltételei.

Megkérdezték a minisztert arról is, hogy igaz-e a 24.hu értesülése arról, Kósa Lajost leváltják a Fidesz-frakcióvezetői posztjáról. Lázár János közölte: úgy tudja, még nem született ilyen személyi döntés, de azt nem tudja, hogy fog-e.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×