eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Miért kell kivágni a nyárfákat, ha nem okoznak allergiát?

Miért kell kivágni a nyárfákat, ha nem okoznak allergiát?

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy minden kanadai nyárfát ki kell vágni a fővárosban, ez a fafajta az azonban nem allergén.

A Fővárosi Közgyűlés 19 igennel, 2 tartózkodás mellett fogadta el szerdán Tokody Marcell jobbikos képviselő előterjesztését, miszerint 2025-ig kivágják az összes kanadai nyárfát a budapesti közterületekről.

A kanadai nyár nem allergén növény, a májusban látható vattaszerű termése allergiát nem okoz. A polleneket februártól áprilisig szórja, de ezek szemmel nem láthatóak – mondta az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport tagja. Schnier Mária szerint a termés legfeljebb akkor ingerelheti az embereket, ha az arcukra száll.

Nékám Kristóf allergológus professzor, klinikai immunológus megerősítette, hogy a nyárfa nem allergén, bár szösze irritációt okozhat.

„Viszonylag kevés allergiás tünetet vált ki, de sok irritáló hatása van”

- mondta.

Szintén érv volt a kanadai nyárfák eltávolítása mellett, hogy a szösz gyúlékony. Schnier Mária nem érti ezt a felvetést, mert az avar is gyúlékony, ha rádobnak egy cigarettacsikket, akkor lángra kap.

A kanadai nyár előnye, hogy gyorsan növekvő faj, amely hamar hatalmas lombkoronát növeszt, árnyékot ad a kánikulában és tisztítja a levegőt. A tervek szerint a kivágott fákat minden esetben facsemetékkel pótolják, az egészséges, kifejlődött fák azonban nem pótolhatók, az újak levegőtisztító hatása elmarad a nyárfáétól – mondta Schnier Mária.

Az InfoRádió megkereste a Főkertet is, hogy a fakataszterük szerint hány kanadai nyárt vágnak ki és milyen ütemezéssel a következő években. A vállalat későbbre ígért választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×