eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy változások jönnek péntektől

Nagy változások jönnek péntektől

Nagyon sok szabály módosul szeptember 1-jétől, és a most kezdődő tanév miatt is számos változásra kell felkészülni. A Napi.hu gyűjtötte össze a legfontosabb változásokat, ebből válogattunk.

Új parkolózónák Budapesten

Zuglóban a fizető parkolás szeptember 1-jén indul el a Városliget és Istvánmező környékén kialakított 5 parkolási zónában. A díj óránként 175 és 525 forint között mozog majd. Külön övezet jön létre az Örs vezér téri metrómegálló környékén is, amit p+r parkolóként használnak a bejárók.

Emelkedik a tanárok fizetése

Szeptemberben emelik a tanárok bérét, ami körülbelül 175 ezer pedagógust érint, és 24 milliárd forintot fordítanak rá a költségvetésből. Egy 19 éve dolgozó, a pedagógus I. kategóriában lévő, főiskolai diplomával rendelkező tanárnak bruttó 274 ezer forintra nő a bére, egy pedagógus II. kategóriában lévő, főiskolai diplomával rendelkező tanárnak 301 ezer forintra.

Jön az ingyenes nyelvvizsga

A most kezdődő tanévtől ingyenesen nyelvvizsgázhatnak a diákok. Az állam 34,5 ezer forintig téríti meg a tanulók költségeit az első sikeres komplex vizsga esetén. 

Szigor az iskolai büfékben

Az iskolai büfék csak egészséges ételeket árulhatnak. Ez eddig ajánlás volt, péntektől kimondottan tilos lesz a csipszadó hatálya alá eső termékeket árusítani - ilyen például a csipsz, a cukros üdítő, a szörp, az energiaital és a csomagolt sós termék. 

Nem lesz jó a régi porszívó

Szeptember 1-től lép életbe az új porszívószabályozás: maximum 900 wattos gépek kerülhetnek forgalomba. Az uniós porszívószabályokat a takarékosság jegyében vezették be. A gyártók szerint az új szabályoknak megfelelő, kisebb teljesítményű gépek nem lesznek rosszabbak a porszívás szempontjából.

Változik a KRESZ-vizsga

Korszerűsítik a közúti járművezető képzéshez kapcsolódó T (mezőgazdasági vontató) kategóriás elméleti vizsgakérdéseket. A mezőgazdasági vontatóknál gyors műszaki fejlesztés ment végbe az utóbbi években, a korszerűsítés nyomán nagyot nő a lehetséges vizsgakérdések mennyisége.

Nyilvántartás az áram- és vízszerelőkről

Szeptembertől a gázcsatlakozásokhoz hasonlóan az áram- és víziközmű szektorban is lehetőségük lesz a családoknak és a kisvállalkozásoknak, hogy maguk válasszák ki a közműcsatlakozási munkák kivitelezőit. Létrejön ugyanis a villanyszerelők és vízszerelők központi nyilvántartása, amelybe mostantól várják az érintettek szakmák képviselőinek jelentkezését.

Felmérik a magyar lakosság képességeit

Pénteken indul az OECD nemzetközi felnőtt képesség- és kompetenciamérési programjának (PIAAC) magyarországi felmérése Magyarországon. Magyarországon körülbelül 8 hónapon át tart majd az adatgyűjtés. A KSH kérdezőbiztosai személyesen keresik fel a 250 településről kiválasztott hatezer embert. A válaszadás önkéntes és név nélküli, minden kitöltő ötezer forintos ajándékutalványban részesül.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×