eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György

Brüsszel üzent Budapestnek - a nap hírei

A Európai Bizottság kész megvizsgálni a magyar kormány kérését. Orbán Viktor kormányfő szerint a családok és az iskolák az elmúlt évek legnagyobb nyertesei. Megjelent a lombikprogram bővítéséről szóló kormányrendelet. Két cég jelentkezett a paksi turbinák gyártására. Már kétmillió embert kellett kitelepíteni a Harvey trópusi vihar miatt.

Az Európai Bizottság kész megvizsgálni a magyar kormány kérését, hogy az Európai Unió fizesse ki a magyar a határvédelmi költségek felét. Orbán Viktor miniszterelnök korábban levélben kérte Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy az unió fizesse ki Magyarországnak a határvédelem költségeinek felét, mert eddig mintegy 270 milliárd forintot fordított a külső határok védelmére.

A családokat és az iskolákat tartja az elmúlt évek nagy nyerteseinek a kormányfő. Orbán Viktor a magyar felsőoktatás napján a pécsi egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a jelenkor legégetőbb kérdésének nevezte a magyar fiatalok jövőjét.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Pécsi Tudományegyetem, a felsőoktatás többi szereplőjéhez hasonlóan a Fidesz-kormány oktatáspolitikájának áldozatává vált. Tóth Bertalan kitért arra, hogy jelenleg félmillió fiatal szeretné elhagyni Magyarországot.

Szeptemberben több rendőr lesz azoknak az iskoláknak a környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, de polgárőrök is segítik az iskolakezdéshez kapcsolódó feladatokat. Az oktatási intézmények környékén már augusztusban megkezdődött a megkopott zebrák kijavítása, a közlekedési táblákat takaró faágak eltávolítása.

Megjelent a lombikprogram bővítéséről szóló kormányrendelet. Az október 1-jétől hatályos rendelet alapján ha az embrió beültetésével végződő öt teljes beavatkozás eredményeként legalább egy gyermek élve születik, úgy a következő gyermekek esetében is négy-négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére. Az államilag támogatott gyógyszerek tb-támogatása 90 százalékra nő.

Újabb önkormányzati óvoda és konyha megújításához járul hozzá a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály közölte: a hárommilliárd forint 112 intézménynek jut.

Egy szentpétervári cég és a GE Hungary jelentkezett az új paksi atomerőműblokkok turbina-berendezésének gyártására és szállítására kiírt tenderre. A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg.

A kormány döntése értelmében folytatódik a Magyar Honvédség baltikumi szerepvállalása - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A NATO megerősített jelenléte keretében most szolgálatot teljesítő 124 fős magyar katonai kontingens kiküldése a Magyar Honvédség első észtországi szerepvállalása.

Már csaknem kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát a Harvey trópusi vihar miatt az Egyesült Államokban. Texas keleti megyéiben és Louisianában változatlanul tombol a vihar. Houstonban és a környékén 44-re emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. Az amerikai elnök vasárnapra országos imanapot hirdetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×