eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Veszélyben a gyerekek - a videojáték olyan, mint a drog

Veszélyben a gyerekek - a videojáték olyan, mint a drog

A gyermekpszichológus szerint a könnyű siker lehetőségével manipulálják elsősorban a videojátékok a gyermekeket. Gyarmathy Éva szerint a szülőnek az online térben sem szabad magára hagynia a gyermekét.

Veszélyben a gyerekek - a videojáték olyan, mint a drog

Az egyik legfontosabb probléma a videojátékokkal, hogy rendszeres sikerélményt adnak, ami olyan jóérzést kelt, hogy más, természetes örömforrások kevésbé lesznek izgalmasak – hangsúlyozta Gyarmathy Éva gyermekpszichológus.

„Olyan, mint a drog.”

A büntetés elkerülése is ugyanazokat a mechanizmusokat indítja be – tette hozzá Gyarmathy Éva.

A gyermekpszichológus kiemelte, az is pozitívum a gyerek számára, hogy bekerül valamibe, olyasmit tehet, amit máshol nem.

„Valamilyen pozitív érzést kell kialakítani.”

Gyarmathy Éva szerint ez azért nagyon fontos, mert az iskolában is van kötelesség, mégis a videojáték tudja elérni, hogy felelősséget vállaljon a gyerek. A gyermekpszichológus hozzátette, ez pedig azon múlik, hogy a szabad döntésén múljon és kompetensnek érezze magát.

„Ha az ember választ egy feladatot, akkor elkötelezettebbnek érzi magát.”

Veszélyben a gyerekek - a videojáték olyan, mint a drog

A videojátékok úgy vannak felépítve, hogy először csak kis feladatokat kap a gyerek, amelyeket könnyen meg tud oldani, de aztán akár az élete is rámehet arra, ha egy ilyenben „ragad” - fogalmazott a gyermekpszichológus. Gyarmathy Éva kiemelte, oda kellene figyelni arra, hogyan lehetne bevonni a gyereket értelmes dolgokba.

„Ha a szülő vagy az iskola kicsit odafigyelne arra, hogy olyan kihívást ad neki, ami érdekli, amit fel tud vállalni, és ami sikerrel kecsegteti, akkor azért el fog indulni, és ha ezt még maga is választhatja meg, akkor mélyen elkötelezetté válik. Ilyen az ember idegrendszere.”

A gyermekpszichológus hozzátette,

a videojátékok erre épülnek, de az iskola nem.

Világszerte ugyanakkor egyre több olyan szabályozó van, amely lehetővé teszi, hogy a szülő – főleg a kisebb gyermekeknél – kontrollfunkciót láthasson el a gyermeke internet-használatakor.

Tavaly a Digitális Jólét Programnak is egyik stratégiai eleme volt a gyermekek védelme – mondta Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Hozzátette, hogy a program végrehajtásánál szabályozó döntéseket is hoznak majd. Eennek része lesz például az, hogy miként lehet információt eljuttatni a szülőkhöz a függőséget okozó internetes játékokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×