Fontos: véradásra hívják a magyar lakosságot, megcsappant a vérkészlet

InfoRádió
2017. augusztus 29. 16:05
A toborzás ellenére az utóbbi hetekben csökkent az országos készlet.

A nyár utolsó hetében véradásra hív mindenkit, ősztől pedig ismét szervez toborzó programokat az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) azért, hogy továbbra is elegendő vér álljon rendelkezésre - írta a Magyar Idők.

Nyaranta mindig kevesebb a véradások száma, így valamelyest csökken a vérkészlet is az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban – a nagy meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyaralás miatt – kevesebben választják a segítségnyújtásnak ezt a válfaját - közölte az OVSZ.

Az elmúlt hetekben megnövekedett az egészségügyi intézmények vérfelhasználása is, ezért – az intenzív toborzás ellenére is – csökken az országos vérkészlet.

A vérellátó a következő hetekben fokozottan számít a véradók segítségére annak érdekében, hogy maradéktalanul ki tudják elégíteni mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján mindig megtalálhatók az aktuális véradási helyszínek.

Nem csak nálunk, a fejlett világban mindenütt probléma a vérkészletek folyamatos feltöltése, mivel egyre nehezebb új donorokat találni, főleg a fiatalok körében. Ősztől ezért véradást népszerűsítő kampányt kezdenek a középiskolák végzős osztályai­ban, a Pécsi Vérellátó Központban augusztus 31-én iskolakezdési véradó akciót hirdetnek, ahol iskolaszerekkel és kedvezményes kuponnal hálálják meg az önzetlen segítségnyújtást. Szep­tember 2-án pedig retró véradást szerveznek a budapesti Városmajorban és több vidéki helyszínen, ahol a véradókat sör-virsli menüvel várják.