eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gumicsont vagy siker? - Putyin ismét Budapesten

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint egyebek mellett a paksi beruházás kerülhet szóba Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő hétfői budapesti találkozóján, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője pedig úgy látja, hogy a látogatás csak az ellenzék számára jelent politikai lehetőséget.

Hétfőn Budapestre érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki részt vesz a judo-világbajnokságon is, valamint tárgyal Orbán Viktor kormányfővel.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője nem számít az orosz-magyar kapcsolatok eddigi témáin felül új tárgyalási pontra a megbeszélésén.

„Azokat a programpontokat ismerjük, amelyek a két ország viszonyában forró vagy fontos kérdéseknek számítanak. Paks ilyen, és erről lehet, hogy beszélnek is” – jelentette ki.

Hozzátette: nem lát magyar részről új témát.

„Az orosz fél kártyáiba nem látunk bele, de én nem látok olyat, ahol Magyarországnak érdeke lenne, hogy új fejezetet vagy új tárgyalási helyzetet teremtsen” – tette hozzá.

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint diplomáciai értéke nincs a találkozónak, csupán annak, hogy Vlagyimir Putyin gyakran jár Magyarországra.

„Valószínűleg nem fogunk kapni közleményt arról, hogy miben egyeztek meg vagy milyen irányba mennek előre. Belpolitikai üzenet önmagában nem lesz a találkozóból. Ez sokkal inkább az ellenzéknek egy fontos gumicsont. Ebben a helyzetben már lehet azt mondani, hogy ez tematizálhatja a közbeszédet az ellenzékkel jobban szimpatizáló médiában, ahol lehet arról beszélni, hogy Magyarország rendkívül oroszbarát, szemben a többi uniós országgal, ami igaz, hiszen más uniós országba nem látogat el Putyin” – fejtette ki.

A Putyin-barátság azonban jól láthatóan nem tántorítja el a kormánypárti szavazókat

– tette hozzá Rajnai Gergely.

Lánczi Tamás ezzel szemben úgy látta, hogy a magyar diplomácia sikere, hogy vezető politikusok látogatnak Magyarországra, mint az orosz elnök, aki az elmúlt időszakban Európa több állam- és kormányfőjével is találkozott, tehát látványosan oldotta korábbi elszigeteltségét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×