eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így kerülhetett növényvédőszer a tojásokba

Így kerülhetett növényvédőszer a tojásokba

Tetűirtó szerrel kerülhetett növényvédőszer a tojásokba - mondta az országos főállatorvos a hétvégén. Idehaza eddig 75 mintát vizsgáltak, és minden terméket zárolnak, amiben fipronilt találnak - jelezte Bognár Lajos.

Az országos főállatorvos arra kéri a baromfitartókat, hogy vonják ki a telepeiken termelt tojásokat a forgalomból azok, akik ismeretlen helyről származó állatgyógyászati készítményt vagy vegyszert használtak a tojótyúkok kezelésére, illetve vizsgálják meg, hogy milyen készítményt alkalmaztak használtak. Erről Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára beszélt vasárnap az M1-en.

„Azt, hogy Magyarországra hogyan került be a fipronil, még nem tudjuk biztosan.

Azok a gyártók, amelyek Hollandiában és Belgiumban érintettek voltak, Magyarországon nem forgalmaztak készítményeket, viszont Romániában is megtalálták ezt a vegyületet, onnan érkezhetett.”

Bognár Lajos jelezte, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eddig 75 minta vizsgálatát fejezte be, ezek során derült ki, hogy két magyarországi tojástermelő telep is érintett.

„Az elsődleges felelősség az élelmiszer-vállalkozóé. Súlyos problémáról van szó, akár büntető feljelentést is eredményezhet a készítmény illegális használata. Előfordulhat, hogy van jóhiszemű áldozata is az ügynek, ahogy ez Hollandiában számos telepen bebizonyosodott, ezért javaslom, hogy a felelős vállalkozók saját hatáskörben tegyék meg a szükséges intézkedéseket.”

Az országos főállatorvos azt mondta, a fipronil nevű rovarirtószer valószínűleg nem a táplálékkal került be az állatok szervezetébe, illetve a tojásokba, hanem vélhetően hamisított tetűirtószer tartalmazhatja, amit a gazdaságok alkalmaznak az állomány kezelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×