eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga újabb felminősítésekre számít - a nap hírei

Újabb felminősítésekre számít a közeljövőben a Standard & Poor's pénteki döntése után a nemzetgazdasági miniszter. Az igazságosságra épülő új baloldali politikát sürgetett az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Százezrek tiltakoztak a terrorizmus ellen Barcelonában. A nap hírei 2017. augusztus 26-án, szombaton.

Újabb felminősítésekre számít a közeljövőben a Standard & Poor's pénteki döntése után a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály úgy vélte: a hitelminősítő lépése, amely pozitívra javította a befektetésre ajánlott magyar államadós-besorolásra adott kilátást,  azt mutatja: a magyar gazdaságpolitika jó válaszokat adott a kihívásokra. Hozzátette: a magyar kormány konvergencia programban is rögzített várakozása, hogy az új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet, így minden adott a másik két nagy hitelminősítő további pozitív lépéseihez. 

Évente 200 repülőgépet gyárt majd a Magnus Aircraft új pécsi üzemében, amelynek alapkövét most rakták le a Pécs-pogányi repülőtéren. A több mint 5 milliárd forintos beruházással felépülő üzemben a tervek szerint 105 ember dolgozik majd. A kecskeméti székhelyű vállalat a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. A magyar állam a beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

Az igazságosságra épülő új baloldali politikát sürgetett  az MSZP miniszterelnök-jelöltje Szegeden. Az Igazságos Magyarországot! elnevezésű konferencián  Botka László úgy fogalmazott: az ellenzéki együttműködésnek értékalapon kell létrejönnie, tisztességes baloldalt és tisztességes országot szeretne teremteni. A tanácskozáson többek között az új baloldali értelmiség, valamint az MSZP korábbi és jelenlegi képviselői vettek részt. A szocialista politikus elmondta, a programjának alapelveit felvázoló tíz pontot átadta Karácsony Gergelynek a Párbeszéd társelnökének, kormányfőjelöltjének, aki azt mondta: támogatja ezeket az alapértékeket. 

Szeptemberben várhatóan 175 ezer pedagógus bére nő. Erre 24 milliárd forintot fordít a szaktárca – jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László elmondta: 2013 óta átlagosan 50 százalékkal bővült a pedagógusok illetménye, és erre a célra 350 milliárd forintot költött az állam. Hozzátette: bővül az iskolaigazgatók jogköre is: a kormány törvényben garantálja, hogy a vezető nélkül sem kinevezni, sem felmenteni nem lehet tanárt.

Akcióterv készül ősszel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Jövőkép Programjából. A szervezet július elején adta át Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak az erről szóló összefoglalót, amelyet azóta több ágazati egyeztetés résztvevői vitattak meg. Kiemelt téma volt a hallgatók életkörülménye, jóléte, a tehetséggondozás, az egyetemi sportlehetőségek felülvizsgálata, az egészséges oktatási körülmények feltételeinek biztosítása, továbbá a külhoni hallgatók és intézmények helyzete.

Terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást a belga ügyészség annak a szomáliai származású férfinak az ügyében, aki péntek este Brüsszelben késsel katonákra támadt. A férfira rálőttek, aki később belehalt sérüléseibe. Két katona könnyebben sérült meg. A gyanúsított a legutóbbi információk szerint hátulról támadt a katonákra egy késsel Brüsszel belvárosában, miközben azt kiabálta, hogy Allahu akbar. Londonban a Buckingham palota közelében péntek este nagyon hasonló eset történt. Ott egy férfi szintén hasonló felkiáltással támadt rendőrökre. Jelenleg a terrorizmusellenes osztály tartja fogva.

Százezrek tiltakoztak a terrorizmus ellen Barcelonában. A múlt héten Katalóniában két terrortámadásban tizenöten haltak meg.  Hat ember állapota továbbra is válságos.  VI. Fülöp spanyol király - a spanyol uralkodók közül elsőként -, a spanyol miniszterelnök és a katalán kormány vezetője is a menetben haladt. A múlt heti  támadások 12 gyanúsítottja közül a rendőrség hatot agyonlőtt. Két gyanúsított emberölés és terrorszervezethez való tartozás vádjával őrizetben van.

Visszafoglalták Tell-Áfár város központját az iraki kormányerők. A település az Iszlám Állam egyik utolsó erőssége Irak északkeleti részén. Az iraki külügyminiszter arról beszélt, hogy erőik már a város 70 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. Közben Franciaország bejelentette: még az idén 430 millió eurós hitelt nyújt Iraknak. Bagdad költségvetése jelentősen csökkent a dzsihadisták elleni harc és a kőolajár-zuhanás miatt. 

Megtiltotta Peking az észak-koreai cégeknek és állampolgároknak újabb vállalatok alapítását Kínában. Az intézkedést az ENSZ által nemrégiben elrendelt nemzetközi szankciók értelmében hozták meg. Phenjan szombaton három újabb rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe, miközben nagyszabású amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot tartanak a Koreai-félszigeten. 

Erejét vesztette az egyesült államokbeli Texasra lecsapó Harvey hurrikán, amelynek erősségét az öt fokozatú skálán a korábbi négyesről egyesre minősítette az országos hurrikánközpont. A hatóság szerint a széllökések így is elérhetik majd az óránkénti 140 kilométeres sebességet. Donald Trump amerikai elnök péntek este katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a texasi partvidéket. 

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×