Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új faj tűnt fel Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt Balatonfüreden. A fészekből három fióka repült ki július első hetében, ami azért is különleges, mert az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiatalok etetése a magára maradt madárra hárult – közölte a Magyar Madártani Egyesület.

A vörhenyes fecske a füsti fecskékre emlékeztető megjelenésű és viselkedésű madár. Repülő rovarokra vadászik, sárgolyókból álló fészkét sziklafalak, épületek esőtől védett párkányzata alá építi. Utóbbi könnyen elkülöníthető a hazai fajokétól, zárt, molnárfecskeszerű fészkének bejáratához ugyanis hosszú félcsövet tapaszt.

Hatalmas területen elterjedt a vörhenyes fecske, elsősorban Ázsiában, de Afrikában és Európában is költ. Kontinensünkön a Földközi-tenger partvidéki régiójában, Spanyolország, Portugália és a Balkán országainak belső területein fészkel.

Ám eddig nem volt olyan adat, ami szerint Magyarországon költött volna, és egyes kóborló példányok is nagyon ritkán, 1999-2015 között csak nyolc helyen kerültek elő hazánkból.

Idén április 16-án azonban két, egymástól valószínűleg független megfigyelése is volt Tatán, illetve a magyar-román-ukrán hármas határ közelében.

Vörhenyes fecske Balatonfüreden (Fotó: Bajor Zoltán)
Vörhenyes fecske Balatonfüreden (Fotó: Bajor Zoltán)

A balatoni madarak első megfigyelési adata május 5-éről, a Grand Anna Hotel közeléből származik. Ezt követően a madarászok 36 alkalommal figyelték meg a fecskéket ( http://birding.hu/). A vörhenyesfecske-pár fészke a Hotel mélygarázsának mennyezetére, a faj mediterráneumi élőhelyén klasszikusnak számító helyre épült. Külön meglepetés volt, hogy az idén épült fészek mellett egy korábbi években, valószínűleg 2016-ban készült fészek is előkerült, amiről eddig nem tudtak (ezért nem tudni, hogy abban volt-e sikeres költés).

A fiókákat július 5-én látták először, ekkor négy repülő madarat: három fiatalt és egy felnőtt példányt láttak a madarászok. Tegnap, augusztus 22-én az egyik vörhenyes fecskét még sikerült megfigyelni Balatonfüreden, a fészkelőhely közelében.

A szakemberek izgatottan várják, hogy a faj jövőre is visszatér-e a balatoni fészkelőhelyre. Mivel a fecskék hűségesek a területükhöz, erre nagy esély van.

Sajnos azonban az új fecskefaj alkalmi megtelepedése nem tudja ellensúlyozni a hazai fecskeállomány jelentős, több mint 50%-os állománycsökkenését, és az ez által okozott kárt – hangsúlyozta az egyesület közleményében.