Nagyon sokba kerülhet villogással jelezni a traffipaxot

InfoRádió
2017. augusztus 24. 12:20
A sebességmérésre villogással figyelmeztetik egymást az autósok, és mint kiderült, ez nem lenne jogsértő, ám a villogás, ha elvakítja a szembejövőt, igen, és sokba is kerül.

Jelenleg is zajlik a nagy rendőrségi traffipaxakció, és az autósok gyakran villogással jelzik egymásnak a sebességmérés veszélyére. A hvg.hu megkérdezte a rendőrséget, büntethet-e a figyelmeztető villogásért a rendőr.

A jogszabály azt mondja, tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.

A rendőrség szerint a villogástól függetlenül, az ellenőrző berendezés képes a mellette elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani, a jelzés pedig a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését nem akadályozza vagy zavarja, illetve az ellenőrzés eredményét nem befolyásolja.

Azaz elvileg szabad a villogás, csakhogy a KRESZ szerint jogsértő, ha azzal a többi autóst elvakítjuk.

Ezért a rendőr, ha a körülmények alapján úgy dönt, hogy a villogás elvakította a többi autóst, akkor már büntethet. Helyszínen akár 15 ezer forintra, pénzbírság esetén pedig akár 30 ezerre is.