eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megszólalt Varga Mihály a nyugdíjemelés ügyében

Megszólalt Varga Mihály a nyugdíjemelés ügyében

Magyarországon véget ért az olcsó munkaerő kora – mondta a Magyar Időknek a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a bérfelzárkóztatás most az egyik legfontosabb kérdés, a gazdaság jó teljesítményének előnyeiből ugyanakkor a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

Magyarországon véget ért az olcsó munkaerő kora, amit jól mutat, hogy nagy ütemben nőnek a fizetések – nyilatkozta a Magyar Időknek a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a munkaadókkal kötött megállapodásról azt mondta, hogy fontos szerepe volt a bérek emelkedésében.

A tárcavezető szerint mindenki jól járt: a munkavállalók helyzete kedvezőbb, hiszen magasabb a fizetésük, a munkaadók sem panaszkodhatnak, mivel 27 százalékról 22-re csökkent 2017-ben az adójuk, ráadásul jövőre újabb tehermérséklés következik. A megállapodás értelmében 2018 első napján húsz százalékra esik az elvonás nagysága – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

 Varga Mihály elmondta, hogy a 2010-es kormányváltás óta több mint 710 ezerrel dolgoznak többen, jelenleg 4,42 millió embernek van legális munkája. Hozzátette: a munkahelyteremtő intézkedések mellett arra volt szükség, hogy a kabinet tavaly hat évre szóló bérmegállapodást kössön a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel.

Varga Mihály elmondta, hogy a bérfelzárkóztatásban próbálnak minél nagyobb lépéseket tenni, de közben figyelniük kell arra is, hogy a gazdaság növekedjen, a vállalkozások gyarapodjanak, a pénzpiacok működjenek.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az első hat hónapban a versenyszférában a bruttó és a nettó fizetések átlagosan 11 százalékkal nőttek, eközben a közszféra juttatásai a kormányzati béremelések nyomán átlagosan 14 százalékkal növekedtek.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy nem terveznek demagóg intézkedéseket, nem kezdenek politikai hazárdjátékba, ezért nem készítenek választási költségvetést.

Varga Mihály jelenleg a bérfelzárkóztatást tartja az egyik legfontosabb kérdésnek, a gazdaság jó teljesítményének előnyeiből ugyanakkor a nyugdíjasoknak is részesülniük kell. Hozzátette: arról már az év elején döntött a törvényhozás, hogy 2018. január elsején

három százalékkal emelkednek a nyugdíjak,

az idősek juttatásainak ügye azonban ősszel újra a kormány napirendjére kerülhet. A nyugdíjasokat ugyanis az infláció alakulása és a gazdaság kiugró teljesítménye miatt is pluszösszeg illetheti meg. Ezekről a kormány októberben határozhat majd – tette hozzá a miniszter.

 Varga Mihály nem tartja jó ötletnek az ellenzék által felvetetett bérunió ötletét, mert az adóemelést okozhatna, így pedig nem segíthet csökkenteni a különbséget a magyar és a nyugati bérek között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×