eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hirtelen fog tovább romlani a Hős utcai helyzet a polgármester szerint

Hirtelen fog tovább romlani a Hős utcai helyzet a polgármester szerint

Több milliárd forintos állami támogatás kellene a Hős utcai gettó felszámolásához – mondta az InfoRádiónak Kőbánya polgármestere. Kovács Róbert szerint a Hős utca 15-ös számú épülettömbjét le kell bontani, ám ez jogi és anyagi nehézségekbe is ütközik.

Kovács Róbertet azért kereste meg az InfoRádió, mert a Terrorelhárítási Központ és a Nemzetvédelmi Egyetem közvetlen szomszédságában lévő telep lakói rettegésben tartják a környéket; az 1-es villamos peronján és a Stadionok metrómegállónál vásárolnak, illetve használnak kábítószert, köztük egy új típusú drogot, amitől a közelmúltban néhány napon belül 21-en lettek rosszul.

„A köznyelv gettónak nevezi, de azt gondolom, hogy helyesebb szegregátumnak nevezni azt a két lakóépületet, ami a Hős utcában áll Kőbányán” - fogalmazott Kőbánya polgármestere.

Már az építésükkor sem magas komfortfokozattal készültek ezek az épületek a 30-as években. A függőfolyosós házakban a szoba-konyhás lakásokhoz a folyosón helyezték el a wc-t, több lakás használt egy mosdót – mondta.

„Sajnos a 2000-es évekre előállt az a helyzet, hogy az itt lévő 300 lakásnak a felét a korábbi önkormányzat értékesítette, a maradék lakásokba pedig nehezebb sorsú, problémás családokat telepített. Itt viszonylag alacsony az iskolázottság szintje, magas a munkanélküliség aránya, és nyilván minden ilyen szegregátum elindul egy úton, ami nem felfelé vezet” - idézte fel a polgármester.

A kábítószer-fogyasztás az egyik legnagyobb probléma ezen a környéken. Ez a probléma most már kiáramlik ebből a szegregátumból az 1-es villamos megállójáig, illetve egészen a Stadionok metróállomásig. Sőt, már sokkal messzebbről vonzza a Hős utca azokat, akik fogyasztókká váltak. Nagyon rossz minőségű, alacsony árú kábítószereket terjesztenek ezen a területen – mondta.

Hozzátette: a probléma egyébként nem ma kezdődött, de mostanra vált olyan szintűvé, ami már a közvélemény ingerküszöbét is átlépi.

Bízik abban, hogy ez nemcsak a közvélemény, hanem mindenki más ingerküszöbét is átlépi, aki képes és akar tenni azért, hogy ez a helyzet változzon.

„Az önkormányzat nagyon sokat tett az elmúlt években azért, hogy magát a telepet, a telep helyzetét kezelje, de sajnos a magántulajdonban lévő lakások sokaságával nehéz mit kezdeni, illetve azzal a több mint száz millió forintos tartozásállománnyal is, amit az itt élő magántulajdonosok halmoztak fel a közműcégeknél” - mondta Kőbánya polgármestere.

„Ezeket az épületeket le kell bontani, ezeket a szegregátumokat meg kell szüntetni” - fogalmazott Kovács Róbert.

Az önkormányzat az elmúlt öt évben már nem adott bérbe itt lakást, a 150 bérlakás jelentős része már üres.

„Rövid időn belül eljutunk addig a pillanatig, amikor már csak magántulajdonú lakás lesz az épületekben. Ott válik igazán nehézzé a kis lakótelep helyzete, hiszen az önkormányzat sok esetben még a magántulajdonosok helyett is helyt áll bizonyos dolgokért, például elszállíttatjuk a szemetet, takarítunk. De ha már az önkormányzat nem lesz jelen az épületben, akkor a magára maradt épületek pillanatok alatt még nehezebb helyzetbe kerülnek” - vázolta a polgármester.

Éppen ezért Kovács Róbert nem lát más megoldást, mint egy olyan pályázati lehetőséget, akár állami támogatást, ami lehetővé tenné azt, hogy ezt a szegregátumot közös erővel felszámolják.

„Nyilván az önkormányzat hajlandó ebben anyagi áldozatot is vállalni, de teljes egészében önerőből nem megy” - jelentette ki.

„Mivel 150 lakásban lakik magántulajdonos, akiket ki kell váltanunk, több milliárdos összegre lenne szükség. Nyilván az ingatlan önmagában nem ér ennyit, de a probléma kezelése mindenképpen. Ráadásul a lakótelep olyan helyen fekszik, ami hasznosítható lenne az állam számára is” - mondta Kőbánya polgármestere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×