eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Országszerte megemlékeztek az állami ünnepről - a nap hírei

Országszerte megemlékeztek az állami ünnepről, a Magyar Szent István Rendet Erdő Péter bíboros, és Vásáry Tamás zongoraművész karmester kapta. A szent istváni út elhagyásának veszélyeiről beszéltek az ellenzéki pártok szónokai. Számos pokolgépes merényletet készített elő spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt.

Országszerte államalapító Szent István királyra emlékeztek az augusztus 20-i ünnepségeken. Az államfő átadta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseknek és Vásáry Tamás zongoraművész karmesternek a legmagasabb magyar állami elismerést, a Szent István Rendet. Előzőleg a Parlament előtt a tisztavatáson a köztársasági elnök kiemelte: ismét meg kell védeni a határokat. Simicskó István honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: a haza semmivel sem pótolható értéket jelent. Az országban és a fővárosban számos programmal emlékeztek az ünnepre. A központi rendezvénysorozat záróeseménye a hagyományoknak megfelelően a tűzijáték.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint a keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett. Veres András, a Szent István-nap alkalmából megtartott budapesti ünnepi szentmisén kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelősség nehezedik minden keresztény ember vállára. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette.

Az igenek, a bizalom és a hit viszi előre a világot - mondta Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Pécsen, a Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepségén. Az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint a sorsot meg lehet fordítani és csak az embereken múlik, hogy mit hoz a holnap. A Magyarok kenyere programban több mint 500 tonna búza gyűlt össze eddig, a liszt- és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut majd el.

A kormánypártok képviselői az ország védelméről, az ellenzéki pártok szónokai a szent istváni út elhagyásának veszélyeiről beszéltek az állami ünnepen. Kósa Lajos a Fidesz frakció vezetője Debrecenben igazi sikertörténetnek nevezte az államalapítást. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Városligetben elindította az európai bérunióról szóló aláírásgyűjtést. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Szegeden azt mondta: vissza kell térni Európához, Szent István király intelmeihez. Az Együtt fővárosi kormányellenes tüntetésén Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje arról beszélt: 2018-ban újra kell alapítani azt az államot amelyet korábban Szent István hozott létre. Az LMP nem vett részt a megmozduláson, mert szerinte az ünnepet nem szabad felhasználni ilyen rendezvényekre. A DK a Szent Istváni út folytatásáról beszélt. A Momentum is hasonlóan foglalt állást és meghirdette a cselekvés körei elnevezésű online kezdeményezést a helyi problémák kezelésére.

Átadta a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának Budapesten a Múzeum utca 11. számú épület kulcsait Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: Magyarország hálával tartozik I. Bartolomaiosznak, a most átadott épület pedig egyfajta viszonzás, amely lehetőséget ad, hogy az egyház a jövőben is be tudja tölteni szolgálatát Magyarországon. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt: Magyarország azért vette fel újra kapcsolatát a keleti kereszténységgel és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal, mert a magyar nemzet életében mindig jelen volt a Kelet és a Nyugat.

Riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit egy Boeing-típusú utasszállító repülő miatt. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az Ausztria felől érkező gép úgy érkezett Magyarország légterébe, hogy nem létesített rádiókapcsolatot a légi irányítással. A kecskeméti légibázis Gripen géppárja azonosította a személyszállító repülőgépet, amely közben helyreállította a rádiókapcsolatot és elhagyta az országot. A közlemény nem tér ki arra, hogy mely légitársaságé a gép és honnan hová tartott.

Székesfehérvár is pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért - jelentette be a település polgármestere. Cser-Palkovics András a város Szent István-napi ünnepi közgyűlésén elmondta: a válaszadók 93 százaléka támogatta, hogy Székesfehérvár induljon el a pályázaton. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti.

Számos pokolgépes merényletet készített elő a csütörtöki és pénteki spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt. A helyi rendőrfőnök arról számolt be, hogy egy alcanari házban 120 butánggázpalackot találtak a hatóságok. A csütörtöki barcelonai és a pénteki cambrils-i gázolásos merényletekben összesen 14-en haltak meg és több mint 130-an megsebesültek.

Finnországban kihallgatta a rendőrség a pénteki turkui késeléses támadás feltételezett elkövetőjét, de a nyomozás érdekében nem hozta nyilvánosságra a beszélgetés tartalmát. A 18 éves marokkói férfi előzetes letartóztatását hétfőn kezdeményezi a rendőrség. A támadásnak még másik négy gyanúsítottja is van, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi a szerepük a merényletben. A támadó péntek délután megölt két embert, nyolcat pedig megsebesített.

Már nem ragaszkodik ahhoz a bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió elnöke, hogy felső határt jelöljenek ki Németországban a menedékkérők befogadásában. Horst Seehofer az ARD közszolgálati televíziónak adott interjúban elmondta azt is, hogy a felső határ kijelölését így már nem szabja feltételéül annak sem, hogy ismét koalícióra lépjen az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval.

Több település lakóit is ki kellett telepíteni a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén pusztító erdőtűz miatt. A lángok az ókori Olimpiától 30 kilométerre, egy erdős területen csaptak fel. A görög tűzoltók szombaton és vasárnap csaknem 70 új tűzfészekkel küzdöttek országszerte, a többi között Athén közelében, Korfun és Kefalóniában. Csapadék a hét közepén várható a térségben.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Drágulhat a gáz Európában, ami versenyképességi bajokhoz és akár a következő gazdasági válsághoz is elvezethet, hiszen 90%-os a kontinens importkitettsége, amit kihasználhatnak a nagy LNG-szállítók – hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Lakatos Benjamin. A svájci székhelyű MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan módon levezette, hogy milyen fázisokon keresztül ért a tetőpontjára 2022-ben az európai gázválság, és rögzítette: ha az akkor elpárolgott óriási összegek felét energiaberuházásokra költötte volna a kontinens, akkor most nem lennének energiaproblémái. A mai helyzetet úgy látja: megszűnt a régiónkban a gázellátási kockázat, de Ukrajnában a télen még lehetnek gondok a gáztárolók bombázásából. Az energiapiaci szakember szerint lehetne akár gyorsítani is a zöld átálláson, de "ha nem vállaljuk be, hogy időnként áramszünet is lehet", akkor a 2030-2040 közöttre tervezettnél 10-15 évvel tovább tart a folyamat; így a földgázra is tovább lesz szükség. 50 éves távon azonban már teljesen biztos abban Lakatos, hogy a lakosság szinte csak áramot fog használni, földgázt, benzint és gázolajat nem. Az interjúban több sportos hasonlatot is említett, így például azt, hogy az energiaiparban "már nagyon sokat edzettünk, csak még nem tudjunk, hogy focizni fogunk, birkózni vagy kézilabdázni"; emiatt sürgette egy egységes szabály- és mérési rendszer kialakítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×