Meghalt Arthur Finkelstein

InfoRádió
2017. augusztus 20. 07:40
Hosszan tartó betegség után 72 éves korában elhunyt Arthur Finkelstein politikai tanácsadó.

Meghalt Arthur Finkelstein politikai tanácsadó. A negatív kampányok mestere 72 éves volt. 

"A legnyomasztóbb tény, hogy a politika leginkább az, amit az emberek nem ismernek, és nem az, amit tudnak. A politikában az az igazság, amit annak tartanak, és nem az igazság" - ez a mondat Arthur Finkelstein egyik előadásából származik, és a világ egyik leghíresebb politikai tanácsadójának arc poeticája is lehetne.

Finkelstein Brooklynban, egy alsó-középosztálybeli zsidó családban bőtt fel, az apja taxisofőr volt. A Columbia egyetemen végzett, de már tanulmányai alatt dolgozott közvélemény-kutatókámt. Offenzív stílusával már fiatalon legendának számított az ameriki belpolitikában. 1972-ben sikerre vitte Richard Nixon elnöki kampányát, de dolgozott Ronald Reagannek, George Patakinak, Ariel Saronnak, Benjámin Netanjahu-nak és a magyar miniszterelnöknek is.

Finkelstein a negatív kampány mestere volt. Azt vallotta, hogy az ellenfél gyengéit kell támadni. Annak ellenére, hogy zsidó volt és melegházasságban élt, kampányaiban szükség esetén az emberek homofób és antiszemita érzelmeire is rájátszott. Azt vallotta, hogy a választókat, egyszerű, egyértelmű, sokáig ismételt üzenetekkel kell meggyőzni. Ő tette szitokszóvá a liberalizmust az Egyesült Államokban.

Az utóbbi egy évben visszavonultan, ágyhoz kötötten élt. Tüdőrákban halt meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást