eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Egy 12 fős terrorista sejt szervezhette meg a spanyolországi merényleteket - a nap hírei

Halálos késelés történt Finnországban és Németországban is. Szeptembertől emelkedik a többletmunkát végző pedagógusok bére.

Az előzetes nyomozási eredmények szerint egy 12 fős, főként 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg a Barcelonában előző nap és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket. A barcelonai támadás feltételezett értelmi szerzője a Cambrilsban lelőtt öt terrorista egyike. A halálos áldozatok száma a két merényletben összesen 14, a sérültek száma 130 körüli. Az egyik sérült magyar, de már el is hagyhatta a kórházat.

Finnországbankét halálos áldozata és hat kórházba került sebesültje van a turkui késelésnek. A rendőrség szerint több elkövetője lehetett a merényletnek. A meglőtt és elfogott egyik támadó tettestársait még keresik a hatóságok. Azt egyelőre nem tudni, hogy terrorista indíttatású volt-e a késelés.

Késelés történt a németországi Wuppertalban is, egy ember életét vesztette. A tettes elmenekült a helyszínről. A rendőrség szóvivője szerint a wuppertali főpályaudvar közelében volt az összetűzés, amelyben egy 31 éves férfi meghalt, egy 25 éves pedig megsérült. További részletek egyelőre nem ismertek.

A jövő energiájához kapcsolódó eredményeiket mutatják be magyar cégek az asztanai világkiállításon - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a kazahsztáni eseményen azt mondta: az elmúlt két hónapban csaknem 200 ezer látogató kereste fel a magyar pavilont, ahol a napenergia, az energiatakarékosság és az energiahatékonyság, az elektromobilitás, és az innovatív építészeti eljárások vannak a középpontban.

A magyar építőipari termelés érte el a legnagyobb éves bővülést júniusban az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint az előző havihoz képest ugyan csökkent az uniós tagállamok építőipari termelése, éves összevetésben viszont 3,6 százalékkal gyorsult a növekedés. Magyarországon 27 százalékos a bővülés.

Szeptembertől emelkedik a többletmunkát végző pedagógusok bére - közölte a Klebelsberg központ. Arról az intézményvezetők dönthetnek, hogy miként differenciálják a pótlékok összegét. A közlemény szerint 2017 szeptemberében az életpályamodellhez kapcsolódó béremelés utolsó részletét is megkapják a pedagógusok, ez átlagosan 3,5 százalékos bruttó bérnövekedést jelent.

Folytatja szeptemberben az idei bérfejlesztést a Tesco és további bruttó 11 ezer forintot kapnak a dolgozók - jelentette be a cég vezetése. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a bejelentés után elmondta: hétfőn és kedden megszavaztatják a dolgozókkal, hogy a béremelés mértékét elfogadhatónak tartják-e vagy nem. Közben a Magyar Idők úgy értesült: az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a béremelés mértékét.

Az alacsony bérek, a munkaerőhiány miatt kollektív vitát kezdeményezett a Dunaferrnél a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint, ha a munkaügyi vita eredménytelen lesz, akár sztrájk is következhet. A szakszervezet tájékoztatása szerint a dolgozók alacsony bérezése miatt elvándorlás alakult ki. A menedzsment eddig nem adott érdemi választ.

Megvált stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól Donald Trump amerikai elnök. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt közölte: a szakember közös megegyezéssel távozik. A 63 éves Steve Bannon sajtóhírek szerint állandó vitában állt az elnök többi tanácsadójával.

Venezuelában átvette az alkotmányozó nemzetgyűlés a törvényhozási hatásköröket. Eddig kizárólag a kongresszus hozhatott törvényeket. Az országban az ellenzék bojkottja mellett július végén választották meg az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést, amely létrejötte Nicolas Maduro elnök szerint egyedüli remény lehet a béke helyreállítására a válság sújtotta országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×