Vigyázzunk a gyerekekre, mert a fülünk nem felejt

InfoRádió
2017. augusztus 13. 17:24
Nyolcból egy gyermek valamilyen halláskárosodással küzd. A nyelvi fejlődési zavar és a tanulási nehézségek elkerülése érdekében már kisgyermekkortól szükség van rendszeres szűrésre - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Fülöp Györgyi, a Czeizel Intézet fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa.

Koncerteken gyakran 100-110 decibel feletti a zajszint, ami messze túl van a védelem nélkül elviselhető mértéknek – jelentette ki a Czeizel Intézet fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa.

„Láttam nagyon kedves, sportmérkőzésen készült fotót édesapáról és az egész fülét fedő fejhallgatót viselő gyermekről – ilyen helyeken ez a legalkalmasabb védelem. Annál jobb, minél rövidebb ideig tesszük ki ilyen zajártalmaknak a gyereket, ugyanis ezek az évek alatt összetevődnek. A fülünk sem felejt. A gyerekkori károsodások, a tinédzserkori hangos koncerthatások fiatal felnőttkorban előjönnek és könnyen maradandó károsodást idézhetnek elő.”

Fülöp Györgyi elmondta, ha nem hall jól egy gyerek, a beszédfejlődése elmarad, hiszen kevesebb információ jut hozzá és nincs visszaigazolása arról, ő hogyan beszél. Mivel a halláscsökkenés nem feltétlenül egyik napról a másikra alakul ki, lehet, hogy hónapok is eltelnek úgy, hogy a gyerek nem hall megfelelően, ami tanulási nehézséget okozhat, és akár jelentősen le is maradhat a korosztályától. Ezért célszerű a rendszeres hallásvizsgálat – hangsúlyozta a szakember.

„A csecsemőket még a kórházban megvizsgálják, a védőnői szolgálat pedig hároméves kortól kisiskolás korig évente végez szűrő- hallásvizsgálatot. Ezek azonban nem objektív vizsgálatok, hiszen a védőnő a gyermek visszajelzései alapján próbálja eldönteni, mennyire hall jól a gyerek. Ma már könnyen elérhetőek olyan, objektív vizsgálatok, amelyekhez erre nincs szükség. Egy füldugót kell a gyermek fülébe helyezni, a gép pedig mindent lemér.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A fülünk nem felejt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást