eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sztrájkok béníthatják meg mindennapjainkat - a nap hírei

A Tesco üzleteiben a béremelés, a MÁV Startnál a tervezett csoportos létszámleépítés miatt terveznek sztrájkot az érintett érdekképviseletek. Hétfőn küldi el a választ a magyar kormány a Brüsszel által július 13-án elindított kötelezettségszegési eljárásokra. Az egyik legintenzívebb hőhullám volt az idei Magyarországon.

Mintegy 170 Tesco üzlet teljes működése bénulhat meg a szeptemberi iskolakezdés előtti bevásárlási hullámban a dolgozók tervezett teljes munkabeszüntetése miatt - értesült a Magyar Idők. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által irányított tiltakozáshoz csatlakozott a vidéki és fővárosi Tesco-üzletek 80 százaléka, illetve két logisztikai központ, továbbá az ­online szolgáltatásban dolgozók. A munkavállalók határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést hirdethetnek. Szeptember 1-jétől 25 százalékos béremelést és 15 százalékos létszámemelést követelnek. Közben a VDSzSz Szolidaritás azt közölte: sztrájkot hirdet szeptemberben a MÁV-START-nál, ha nem vezet eredményre a szakszervezet által pénteken kezdeményezett kollektív munkaügyi vita és az érdekképviselet nem áll el a csoportos létszámleépítéstől.

Hétfőn küldi el a választ a magyar kormány az Európai Bizottságnak a civil törvény, illetve a felsőoktatásról szóló jogszabály módosítása ügyében egy hónapja indult kötelezettségszegési eljárásra. Ezt az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára erősítette meg az Origo hírportálnak. A brüsszeli testület július 13-án küldött felszólító levelet a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó szabályozás miatt, emellett újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított eljárást. Völner Pál most ismét azt hangsúlyozta: a kormány sérelmezi, hogy csupán egy hónapot adott a bizottság a válaszadásra a korábbi két hónap helyett.

Magyarországon az elmúlt tíz évben mintegy hatodával csökkent a nem tanuló és nem is dolgozó 20-24 évesek száma. Az Eurostat a fiatalok világnapja alkalmából tette közzé adatait. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint a felmérés alátámasztja, hogy a húszas éveik elején ugyan még nagy arányban tanulnak a fiatalok, de sokan munkavállalók, vagy mindkettőt végzik egyszerre.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint az üzleti turizmus lehet a kitörési pont Magyarország számára. Flesch Tamás az M1-en elmondta: a statisztikák alapján a 3, a 4 és az 5 csillagos szobák iránt is nőtt a kereslet, a foglaltság a belföldi forgalomban 8, a külföldiben 15 százalékot emelkedett. Hozzátette: rövidesen a kapacitások növelésére is szükség lesz, ezért 10-12 százalékkal növelik a szobák számát Budapesten.

Az egyik legintenzívebb hőhullám volt az idei Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján megjelent elemzés szerint a melegedés töretlen, a jövőben egyre több és hosszabb hőhullám várható. A mostaninál csak egy 2007-es hőhullám alkalmával volt nagyobb a forróság. Az idei nyár időjárása eddig összhangban alakult a régiót érintő éghajlati változásokkal. A jövőben pedig egyre gyakrabban fordulnak majd elő extrém magas hőmérsékletű napok.

Több száz háztartásban továbbra sincs áram a Nyugat-Dunántúlon a csütörtök esti vihar után. Az E.ON szóvivője szerint a megrongálódott villanyvezetékek és oszlopok javítása vasárnapig is elhúzódhat. Egyházi Nikoletta elmondta: Vas, Zala és Győr-Moson Sopron megyében több száz kisfeszültségű hibát jelentettek be a fogyasztók, Csütörtök este a nyugat-dunántúli régióban 120 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a vihar miatt.

Kárpátalján házi sertésekre is átterjedt a térségben eddig csak vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés. Helyi hírportálok szerint két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec egyik háztáji gazdaságában. A települést 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték a hatóságok, a településen leölik az összes sertést. A hatóságok azt ígérik, hogy a gazdáknak az állam kártérítést fizet az állatokért.

Felfüggeszti a migránsok mentését szolgáló misszióját a Földközi-tengeren az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet. A döntés oka, hogy fenyegetve érzi magát a líbiai parti őrségtől, és az olasz kormány politikája is megnehezíti a munkát. A líbiai hatóságok azzal vádolják a Földközi-tengeren tevékenykedő nem kormányzati szervezeteket, hogy együttműködnek az embercsempészekkel.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×