eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
Handó Tünde: bíró nem lehet párttag

Handó Tünde: bíró nem lehet párttag

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke visszautasította a közigazgatási bíráskodással kapcsolatos kritikákat.

A Magyar Időknek nyilatkozva utasította vissza Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, azt a felvetést, hogy asszisztálásával a kormány egy fideszes káderekből álló pártbíróságot hozna létre a közigazgatási bíróságokkal. Mint mondta: a rendszerváltás óta

bíró nem lehet tagja pártnak,

a bírókkal szemben alapvető elvárás, hogy függetlenül és pártatlanul döntsenek minden ügyben, akik pedig ezt megszegik, akár az állásukat is elveszíthetik.

Arról, hogy januártól a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás kereteinek változása miatt novemberig csaknem kétszáz közigazgatási ügyszakos bírót kell kinevezni és az ehhez kialakított pontrendszer értelmében a köztisztviselői karból is érkezhetnek pályázók Handó Tünde úgy fogalmazott:

szó sincs arról, hogy laikusok kerülnének be bíróként a rendszerbe és hasznos tapasztalattal gazdagíthatják a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat a kívülről érkező új bírák,

akikkel szemben szintén alapvető elvárás, hogy függetlenül és pártatlanul döntsenek minden ügyben.

A közigazgatási bíróságok intézményét már az azóta elfogadott jogszabályok parlamenti vitájában is kritizálták az ellenzéki pártok, majd idén nyáron akkor vált ismét a közbeszéd témájává az ügy, mikor a 444.hu megírta, hogy egy kiszivárgott igazságügyi minisztérium javaslat értelmében megváltoztatnák a bírók kiválasztására vonatkozó előírásokat és az új pontrendszerben egy Fideszhez lojális minisztériumi alkalmazott könnyebben kaphatna bírói kinevezést, mint egy bírósági titkár.

A tárca a cikkre közleményben reagált, amely alapján az Igazságügy Minisztérium fontosnak tartja, hogy egy közigazgatási bírói álláshelyre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők, a pályázatok elbírálásakor pedig elsődleges jelentőségűek legyenek a szakmai követelmények.

A Jobbik erre augusztus elején jelezte, hogy alaptörvény-ellenesnek tartja, hogy a kormány a sarkalatos törvényt megkerülve, rendeletben készül módosítani a közigazgatási bírók kinevezésének szabályain. Trócsányi László igazságügy miniszter a Figyelőben megjelent írásában hangsúlyozta, hogy a kinevezési pontrendszer a közigazgatásban töltött joggyakorlatot és a közigazgatás-tudományban való jártasságot is megfelelően honorálja, ellentétben a jelenlegi rendszerrel. Az pedig sértő az egész magyar köztisztviselői karra nézve, hogy a közigazgatásból érkezők nem lehetnek függetlenek – tette hozzá a tárcavezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×