Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésének összehívásához - a nap hírei

InfoRádió
2017. augusztus 10. 22:04
A Balatoni habos mogyoró lett az idén Magyarország tortája. Ismét megdőlt a hajnali minimum hőmérséklet országos és fővárosi rekordja.

Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához - jelentette be az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan közölte: 40 képviselő, a szocialisták mellett az LMP-frakció tagjai és a független képviselők írták alá a kezdeményezést, így Kövér László házelnöknek augusztus 21. és 29. között össze kell hívnia az Országgyűlést. Az MSZP a felsőoktatási törvény mielőbbi módosítását szeretné elérni, miután a vitatott jogszabály miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az LMP még egy napirendi pontot terjesztett elő a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozásáról. A Fidesz és a KDNP korábban azt közölte: nem vesz részt az ülésen.

Magyarországon a jövő év elejéig meg kell születnie annak a jogszabálynak, amely átveszi az Európai Unió utazási csomagokra vonatkozó előírásait - közölte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Bakó Balázs, a kommunikációs bizottság tagja az InfoRádiónak azt mondta: a Green Holidays ügy is rámutat arra, hogy egy csőd esetén a vagyoni biztosítéknak teljes körű fedezetet kell nyújtania az utazók által befizetett összegekre. A Green Holidays esetében a bejelentett károk becsült összege 900 millió forint, a biztosítónak azonban 500 millió forintig terjedő felelősségbiztosítása volt.

A Balatoni habos mogyoró lett az idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Pöttyös Pannit választották. A Balatoni habos mogyorót a budapesti Sugar! Design Cukrászda cukrásza, Vaslóczki Orsolya készítette, a Pöttyös Panni tortát pedig Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotta meg, amelyben málna mousse, szilva réteg és mákos piskóta az összetevők. A Szent István-napi kenyér a Kurdi Family Kft. Görböc kenyere lett idén. Az augusztus 20-i ünnepi események már augusztus 19-én megkezdődnek, a Magyar Ízek Utcájában akkor lehet megkóstolni a süteményeket.

Kiemelt támogatást kapnak a fagy- és a jégeső miatt károsult gazdák. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a 100 százalékban támogatott hitel összege ültetvény-hektáronként legfeljebb 1 millió forint lehet. A támogatás az augusztus 8-a és december 31-e között megkötött, illetve hatályba lépett hitelszerződésekhez kapcsolódóan vehető igénybe.

Ismét megdőlt a hajnali minimum hőmérséklet országos és fővárosi rekordja. Tatabányán 25,7 fok, Lágymányoson pedig 24,2 fok volt csütörtök hajnalban. Pénteken 5 megyében, köztük Pest megyében, valamint a fővárosban továbbra is a legmagasabb, harmadfokú lesz a figyelmeztetés a hőség miatt. Hét megyében másodfokú, a többi megyében Vas megye kivételével elsőfokú lesz a jelzés. Öt nyugat-dunántúli megyében ugyanakkor a várható heves zivatarok miatt lesz elsőfokú a figyelmeztetés pénteken.

Tájékoztatta az iskolaigazgatókat az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről az Emberi Erőforrások Minisztériuma - közölte a tárca parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a dokumentum tartalmazza az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is. Hozzátette: a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók.

Nem létezik olyan, a szocializmus állambiztonsági hálózatáról készült dokumentum, amely csak az egykori ügynökök nevét tartalmazza - mondta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese. Kutrucz Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatok besúgóinak listája önmagában nem is lenne elegendő a történtek értelmezéséhez. Hangsúlyozta: a nyilvántartásokban azok is szerepeltek, akiknek a beszervezését megkísérelték, de valamilyen okból nem sikerült.

Egy év alatt hétezer menekült kapott munkát Németországban, ahol a múlt év nyarán könnyítették a hatóságok a migránsok munkavállalásának feltételeit. Jelenleg egymillió körüli a menedékkérők, illetve menekültek száma Németországban. Az országban a legutóbbi adatok szerint a betöltetlen állások száma már meghaladja az egymilliót, amire nem volt példa az elmúlt évtizedekben.

Észak-Korea augusztus közepéig készíti el a Guam szigete elleni rakétatámadás tervét. * Ezután már csak Kim Dzsong Un vezető döntésétől függ, hogy elindítja-e az ország a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával. Elemzők szerint a támadási tervről szóló szokatlanul részletes beszámoló egy újabb állomása az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzésnek.

Növelte olajpiaci keresleti előrejelzését az OPEC, de termelése is nőtt júliusban, amely így meghaladta az önként vállalt termelési korlátot. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete napi 32 és fél millió hordó körüli keresletet jelzett előre az idei évre. Az olajtermelés azonban csaknem napi 33 millió hordóra emelkedett.