Komoly késésben a Sportkórház költöztetése

Infostart
2017. augusztus 9. 10:55
Bár már több mint egy hónappal ezelőtt új helyére kellett volna költöznie az Országos Sportegészségügyi Intézetnek (OSEI), a még márciusban kiszemelt Karolina úti ingatlan felújítására a szervezet csak az előző hetekben kezdte el kiírni a közbeszerzéseket – értesült a Magyar Nemzet.

Az első ilyen tender részvételi felhívása július 18-án, azaz mintegy három héttel a költözés tervezett határideje után jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, július utolsó napján pedig még egy eljárást megindított az OSEI. Miközben még keresik a kivitelezőt a munkavégzésre, a Karolina úton már hetek óta dolgoznak. 

Az ügyben telefonon kereste a lap Soós Ágnest, a Sportkórház főigazgatóját, de a megkeresésre nem reagált. Az intézménynél levélben is érdeklődtek, egyebek között arról, hogy eddig mi alapján, mennyiért és kik dolgoztak a Karolina úti telephelyen. Kérdéseikre azonban csak egy rövid közleményt küldtek, amelyben annyi állt, hogy az intézmény költöztetését szeptember közepéig befejezik.

A helyzet egyébként azért is érdekes, mert – amint arról már korábban beszámoltunk – a sportkórháznak hivatalosan június 30-ig kellett volna kiköltöznie az Alkotás utcai telephelyről, és átadnia épületeit a terjeszkedő Testnevelési Egyetemnek (TF). Azaz az új, Karolina úti ingatlant nagyjából erre az időpontra fogadóképes állapotba kellett volna hozni. Az eredeti terv ez is volt. Hamar kiderült azonban, hogy ez nem oldható meg, a Karolina úti létesítmény ugyanis jelen állapotában nem igazán alkalmas a teljes Sportkórház fogadására (feltehetően nem véletlenül akar a következő években tízmilliárd forintot költeni az ingatlan fejlesztésére a kormányzat).

A Sportkórház ennek ellenére minden esetleges késésről szóló hírt cáfolni próbált. A Magyar Nemzet legutóbbi, július elején megjelent cikkére közleményben azt reagálták: az Országos Sportegészségügyi Intézet költözése az előírtak szerint folyamatos munkarendben és a tervezettnek megfelelően zajlik, s ennek megfelelően a betegellátás is biztonságosan működik.

A friss közbeszerzések azonban ezeknek az állításoknak némileg ellentmondanak. Eszerint ugyanis nem arról van szó, hogy néhány hét késéssel válik alkalmassá a kórház fogadására a Karolina úti telep, hanem arról, hogy még csak most kezdik keresni a kivitelezőt. Vagyis azt a céget, amely majd a fekvőbeteg-szakellátás helyiségei, a radiológia és a műtő részlegének kialakításáért felel.

A Sportkórház a honlapján mindeközben arról tájékoztatja a betegeket, hogy a járóbeteg-szakrendelések és sportorvosi rendelések igénybevételére a jelenlegi telephelyen, vagyis az Alkotás úton augusztus 18-án 12 óráig van lehetőség. Ezt követően, augusztus 21-től az új telephelyen várják a betegeket, tehát mindössze 12 nap múlva ők már oda mennek, miközben tegnap még távolról sem tűnt erre alkalmasnak az épület. A honlapon emellett azt is hangsúlyozzák: a fekvőbetegosztályok várhatóan 2017. szeptember közepén költöznek át az új telephelyre.