eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Török Gábor: a mostani NER véget érhet 2018-ban

Török Gábor: a mostani NER véget érhet 2018-ban

A Fidesz nyer 2018-ban, de elveszítheti abszolút többségét – mondja Török Gábor, aki szerint ha ez bekövetkezik, a NER véget ér abban a formában, ahogy az elmúlt hét évben megismertük.

Török Gábor arról beszélt Orbán Viktor tusványosi beszéde után, hogy van félelem a Fideszben a 2018-as választásokkal kapcsolatban. 

Ezt árnyalta a mostani interjúban: "A félelem erős kifejezés, a Fideszben nem szoktak rettegni. Sokkal inkább arról van szó hogy ők is látják, hogy alapvetően megváltozott a politikai helyzet 2014-hez képest, és nem csak Simicska Lajos miatt. Akkor állt a centrális erőtér, ami azt jelentette, hogy a Fidesz relatív többséggel is számíthatott arra, hogy a 106 egyéni választókerületben (evk) az ellenzéki szavatok semmilyen formában nem tudnak összeadódni. A Jobbik mozgása a közép felé viszont a centrális erőteret megroppantotta.

A Jobbik néppártosodásával az ellenzéki szavazótáboron belül megjelent az átszavazási hajlandóság,

és ezt az adatok is alátámasztják. Ez viszont megteremti annak a lehetőségét, hogy 2018-ban szavazói szinten létrejöjjön valamilyen együttműködés.

Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy az összes ellenzéki szavazó ugyanarra a jelöltre szavaz.

De azt láttuk már időközi választásokon, hogy az esélyesebb ellenzéki jelölt mögött felsorakoznak a kormányváltást akarók."

Az elemző szerint ez még akkor is kétségessé teszi a választás kimenetelét, ha a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója és számíthat arra, hogy mondjuk a listás eredménye 40 százalék körül lesz. Mert még egy 40 százalékos listás eredmény mellett is nagyjából 65 evk-t meg kell nyernie ahhoz, hogy abszolút többsége legyen a parlamentben.

"Ebből viszont az következik, hogy nem veszíthet el 40-nél sokkal több körzetet. Négy éve csak 10 körzetet bukott el a Fidesz, most megvan annak az esélye, hogy ez 40 körül legyen.

Ha ez valóban megtörténik, akkor nem lesz meg a 100 mandátum, ami egy teljesen új politikai helyzetet jelent,"

és az elemző szerint véget vet a NER-nek abban a formában, ahogy eddig láttuk.

Ha ugyanis a Fidesz csak 98 vagy 99 mandátumot szerez, "akkor három lehetőség van. Vagy megvásárol valakiket, vagy koalícióra lép az egyik párttal, vagy három hónapon belül előrehozott választásokat tartanak."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×